avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Renunțarea la cercetarea disciplinară. Cum se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Renunțarea la cercetarea disciplinară. Cum se anunță angajatul că nu va mai avea loc?

Buna ziua ! As vrea sa stiu care este procedura normala si legala prin care un angajator isi anunta salariatul ca cercetarea disciplinara (care trebuia ar trebui sa aiba loc peste un anumit timp) s-a anulat sau nu se mai tine ? Mai exact. In urma cu cateva zile am primit o convocare la o cercetare disciplinara care ar urma sa aiba loc peste cateva zile. Am fost la birourile firmei, am vorbit cu cineva din conducere, au spus ca vor vorbi cu patronul si imi vor spune cum se rezolva lucrurile. Azi am vorbit din nou cu unele persoane din conducerea firmei si mi-au spus ca au vorbit cu patronul si ca ma pot duce la lucru, in mod normal. Ei au spus prima data ca nu ma pot duce la lucru pentru ca sunt cercetat disciplinar. Cercetarea urmand a avea loc, deci nici vorba de cercetare pentru ca ea inca nu a avut loc. Dupa aceea, altcineva din firma, adica seful de departament mi-a trimis un mesaj pe telefon si mi-a spus ca ma pot intoarce la lucru peste cateva zile (eu acum fiind in concediu) in programul meu normal si ca nu mai trebuie sa ma duc la acea Cercetare disciplinara care ar trebui sa fie saptamana viitoare. Vreau sa stiu daca nu cumva trebuie sa-mi trimita o notificare acasa, prin posta, pentru a ma informa legal despre acest lucru ? Pentru ca notificarea pentru convocare la cercetarea disciplinara am primit-o. Eu cred ca asa trebuie procedat si in cazul in care anulezi o cercetare disciplinara care urmeaza sa se desfasoare. Nu ? Nu vreau sa ma trezesc dupa aceea cu probleme legate de faptul ca eu nu m-am prezentat in data si la ora anuntat pentru acea cercetare si sa mi se desfaca contractul de munca. Acest lucru fiind singurul motiv, al lor, sa imi desfaca contractul de munca, restul acuzelor fiind fara temei si nereale si fara probe clare in acest sens. Am vorbit cu ei despre acest lucru si si-au dat seama ca nu prea aveau cum sa se lege de acele lucruri. Astept raspunsuri serioase din partea dumneavoastra. Noroc mult tuturor avocatilor amabili si interesati sa raspunda pe acest forum, tuturor mesajelor trimise de oameni ! Multumesc foarte, foarte mult. :)
Ultima modificare: Marți, 12 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ex.spirit99 , utilizator 12:38, 13 Decembrie 2017
Trebuie sa va trimita o notificare acasa, prin posta, pentru a va informa legal despre acest lucru - anularea/revocarea cercetarii disciplinare.

In caz contrar, la data mentionata in convocare va prezentati la comisia de disciplina.
Multumesc foarte mult. Asa am crezut si eu pentru ca in mod normal au trimis o notificare pentru a ma prezenta la acea Cercetare disciplinara si eu le-am spus ca ma duc fara nicio problema. Dupa aceea am vorbit cu ei, cu cei din conducere, despre lucrurile de care as fi acuzat, si-au dat seama ca nu au nicio proba si practic nu ma pot da afara fara ceva serios si atunci cred ca s-au gandit mai bine, au vorbit cu patronul si au ajuns la concluzia ca e mai bine sa nu se mai tina acea cercetare pentru ca nu pot fi acuzat de nimic si nici nu au probe in acest sens. Si, v-am spus, mi-au spus printr-un mesaj pe telefon ca ma pot intoarce la lucru in zilele in care trebuie sa merg normal la lucru si ca nu mai trebuie sa ma duc la cercetarea disciplinara. I-am trimis mesaj inapoi persoanei care mi-a spus prin acel mesaj pe telefon, ca bine, dar trebuie sa primes si eu o notificare de la birourile firmei care sa imi dovedeasca acest lucru, altfel poate fi interpretat ca eu nu m-am dus la acea cercetare si astfel sa-mi desfaca contractul de munca. Si vreau sa va mai intreb daca e bine sau nu sa ma duc cu un avocat acolo la cercetarea disciplinara chiar daca ei dau semne ca problemele s-au rezolvat si ca nu ar mai vrea sa se tina acea cercetare. Multumesc mult.
Sau ma pot duce singur si dupa aceea sa chem avocatul daca vad ca inceraca sa-mi desfaca contractul de munca. Si acea notificare care ar trebui s-o primesc eu de la firma e posibil sa ajunga cu intarziere, dupa 5 sau 6 zile dupa data stabilita initial pentru acea cercetare disciplinara. Nu este si asta o problema ?
Este bine sa mergeti de la inceput cu un avocat la cercetarea disciplinara.

Solicitati angajatorului sa va reconfirme in scris care este data sedintei comisiei de discipline, avand in vedere sms-ul primit. Mentionati in solicitare ca veti ridica personal raspunsul si sa nu-l comunice prin posta.
Daca sun eu si vorbesc cu cei din conducerea firmei sau chiar cu persoana de la birourile firmei care s-a ocupat de trimiterea acelei notificari de instiintare pentru prezentare la cercetarea disciplinara si ii spun sa-mi scrie o astfel de notificare din partea firmei din care sa rezulte clar ca acea cercetare disciplinara s-a anulat si nu v-a mai avea loc si ca sunt dispus sa ma duc personal pana la sediul firmei sa ridic acea notificare, e bine asa ? Acea persoana care mi-a trimis notificarea este insarcinata cu acest lucru si ar reiesii de aici ca se ocupa direct de acest lucru, de asta zic ca eu cred ca ar trebui sa vorbesc cu acea persoana. Nu ? Si acea solicitare de care spuneti dumneavoastra s-o fac, trebuie sa fie una scrisa la calculator si trimisa tot prin posta ? Eu am primit acel mesaj pe telefon de la seful de departament, adica managerul locatiei unde lucrez si care stie despre ce este vorba. Si eu i-am trimis inapoi un mesaj in care i-am spus ca am vorbit cu cineva din conducere, stie cu cine pentru ca are cunostinta de cauza, si ca acea persoana a vorbit personal cu cealalta care se ocupa de acest caz (persoana care mi-a trimis notificarea) si ca i-a spus sa ma sune si sa-mi comunice ca eu ma pot intoarce la lucru in programul meu normal. Adica persoana din conducerea firmei a vorbit cu patronul si ca s-ar fi rezolvat problema, dupa care i-a spus persoanei insarcinate cu convocarea mea la acea cercetare disciplinara sa ma anunte ca totul s-a rezolvat si ca eu ma pot intoarce la lucru, fara a fi nevoit sa astept pana vine ziua cercetarii. Dupa aceea, dupa cateva ore am primit acel mesaj din partea sefului de departament, ca a fost instiintat de la birouri ca ma pot intoarce la lucru in programul meu normal si ca nu mai trebuie sa ma duc la acea cercetare. Atunci i-am trimis inapoi un mesaj in care i-am spus ca am inteles, dar ca trebuie, ca in zilele urmatoare, eu sa fiu sunat de la birouri (de acea persoana insarcinata cu cercetarea disciplinara) si sa fiu anuntat ca nu mai trebuie sa ma duc la cercetare si sa-mi trimita sau sa ma duc eu acolo dupa o notificare din care sa reiasa ca cercetarea a fost anulata sau ca nu mai este nevoie sa aiba loc. Asta i-am spus. Acum trebuie sa vad daca ma suna sau daca imi trimite acea notificare, dar vreau sa ma asigur eu ca totul este bine si am sa sun acolo sa vad ce spune si am sa solicit sa-mi scrie acea notificare si ma duc eu dupa ea. Cand puteti, imi raspundeti si multumesc foarte, foarte mult, inca o data.

Alte discuții în legătură

Demisie sau concediere? maria3000 maria3000 Buna ziua tuturor!!! Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema pe care am incercat sa o rezolv singura dar nu am reusit: patronul meu doreste sa inchida doua ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz maddie maddie Buna ziua! As avea si eu nevoie de cateva informatii. Mi-am dat demisia de la locul de munca, fara preaviz, conform art. 79, alin. 8 din Codul Muncii. Cererea ... (vezi toată discuția)
Cercetarea prealabila - dreptul muncii tres_jolieee tres_jolieee buna. vreau sa va intreb: unui salariat i s-a desfacut disciplinar contractul individual de munca. invitatia la cercetarea prealabila s-a formulat in scris ... (vezi toată discuția)