avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sigur insulta si calomnia vor fi reintroduse in Codul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sigur insulta si calomnia vor fi reintroduse in Codul Penal?

Buna ziua!
Acum cateva luni citeam ca insulta si calomnia vor fi reintroduse in noul Cod Penal,deoarece asa a decis Curtea Contitutionala(si bine a facut).
1.Deci s-a reintrodus sau nu,ca sa stiu(stim) clar,si unde pot citi noul Cod Penal ?
2. Pentru insulta si calomnie trebuie sa merg la "mediere"?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CYBORG , utilizator 21:19, 5 August 2013
Cele 2 infracţiuni au fost reintroduse, însă acest lucru este doar tempora, până la intrarea în vigoare a noului cod penal, adică februarie 2014. În materie penală nu este necesar actualmente să vă prezentaţi la şedinţa de informare privind avantajele medierii.,
Va multumesc pentru raspuns.
1.Cele doua infractiuni ,unde au fost reintroduse-in codul civil sau penal?Pai, daca le-a reintrodus "temporar"(?!-de ce "temporar"?!), inseamna ca le va scoate din noul cod penal din 2014, sau cum?!
2. Pai, da, dar in prezent -august,2013-nu pot da in judecata pentru insulta si calomnie,fiindca nu a intrat in vigoare Noul cod penal.
3.Deci noul cod penal, care intra in vigoare din februarie 2014, va contine sau nu insulta si calomnia ca infractiuni(ma refer insulta si calomnia in spatiul public, obisnuit,nu in presa,presa sa -si faca legi proprii!)?Da sau nu.Asta va intreb.
Va multumesc.

Fiind vorba despre infracţiuni , se regăsesc în codul penal. Au fost reintroduse după ce fuseseră declarate neconstituţionale , însă doar până la ieşirea din vigoare a legii penale prezente , pentru că noul cod penal nu le mai prevede.
Atunci puteţi acţiona doar în civil pentru insultă şi calomnie , solicitând despăgubiri morale .ªi acum puteţi acţiona şiu în civil, ori puteţi alătura acţiunea civilă celei penale.

Eu v-am intrebat in legatura cu codul penal din 2014.

1.Deci in noul cod penal care va intra in vigoare in februarie 2014 nu mai apar insulta si calomnia ca infractiuni?Am inteles ca vor aparea,ca asa a decis Curtea C.!Nu am inteles bine?
2.Eu cred ca pedeapsa "in penal" pt.insulta si calomnie(si amenintare) este mult mai aspra decat "in civil", infractorii se bucura ca insulta si...nu vor fi reincriminate, iar cetatenii corecti trebuie sa suporte!
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnia vor fi sau nu reincriminate? CYBORG CYBORG Buna seara! Stie cineva cu exactitate daca insulta si calomnia vor fi sau nu reincriminate in noul cod de procedura penala care va intra in vigoare in febr. ... (vezi toată discuția)
Nu vad infractiunile de insulta si calomnie CYBORG CYBORG Buna ziua! Citesc , undeva, pe net: \\"Noul Cod Penal (2013/2014) Codul Penal al Romaniei, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 510 din 24/07/2009, ... (vezi toată discuția)
Proces calomnie impotriva unei persoane fizice stefmis stefmis Buna ziua, imi puteti spune, va rog, daca pot deschide un proces de calomnie impotriva unui coleg de serviciu? Acesta a facut mai multe plangeri conducerii ... (vezi toată discuția)