avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Propunere legislativã de modificarea a Legii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Propunere legislativã de modificarea a Legii nr.230/2007

Pe site-ul Senatului gasti o "Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari". Accesati lincul urmator.
[ link extern ]
Are numarul B276/2013

Prin adopatarea acestei modificari a legii se va acorda posibilitatea asociatiilor de proprietari sa incheie legal Conventii civile si contracte de colaborare, adica alte forme de desfasurarea a activitatii in asociatie, pe langa Contractul individual de munca reglementa de Codul muncii.
Puteti citi forma initiatorului, semantarii acestei initiative, avizul favorabil dat de Consiliul legislativ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2013
Adriantot, moderator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:02, 4 August 2013
Accesand lincul si introducand numarul mentionat apare "Nu au fost gasite inregistrari"
Acum sunt avocatul diavolului.
In expunerea de motive se spune ca
asociatiile nu dispun de posibilitati financiare pentru incheierea unor contracte de munc"

Pai asociatiile nici nu au posibilitati financiare, de niciun fel, ci proprietarii trebuie sa aiba.
Pornind de la aceasta logica, ar trebui ca in toata economia sa nu se mai incheie contracte de munca pentru ca beneficiarii diferitelor produse si servicii nu au posibilitati financiare.

Cei care au semnat expunerea de motive nu s-au gandit, probabil ca asta poate insemna un precedent. Nu spun ca ar fi periculos sau nepericulos.
Dar de-abia se pusesera in ordine niste lucruri, oamenii stiau ceva, acum nu mai e cum era.

Sigur ca personal nu am nicio problema cu aceasta modificare a legii, mai scad cheltuielile salariale, dar..... cred ca e o masura populista.

Cei care se bucura ar trebui sa se gandeasca ca asociatiile nemaiplatind contributiile pe angajator, se vor duce mai putini bani la buget si la bugetul de contributii sociale si pe urma o sa vrem pensii mai mari, o sa vrem indemnizatii diferite, ajutoare, salarii chiar mai mari in sistemul bugetar, o sa vrem una-alta.

Pe de alta parte, un angajat cu CIM la o asociatie, om care nu este nici pensionar, nici angajat in alta parte va intampina greutati in diferite locuri unde i-ar trebui o dovada ca este salariat. Nu-mi vine in minte decat ....un credit la o banca de la care poate sa-si ia "la revedere". Apoi drepturile de pensie....nu stiu cum i se vor calcula....
Cred ca vor fi consecinte ai caror colti se vor ivi mai tarziu.
Practic asociatiile o sa-si "angajeze" pentru o sinecura numai pensionari si angajati cu alte joburi de baza, aceste indemnizatii fiind doar un prilej de a-si rotunji veniturile de baza.

Ma intreb insa cum va fi considerata aceasta activitate din punct de vedere al Codului fiscal? Nu mai este dependenta? Pai cum? A fost si nu mai e? Inconsecventa asta ma duce cu gandul ca nimic nu mai e serios in tara asta...

Desi, personal, o spun inca o data, m-as simti mai bine intr-o asemenea postura, consider ca aceasta modificare va avea consecinte proaste.
Ultima modificare: Luni, 5 August 2013
Admin, administrator
Eu ma bucur ca exista asemenea initiative legislative care sa mai scada, daca nu cheltuielile, macar munca birocratica necesara atunci cand ai angajati cu CIM.
S-am sa explic de ce.
Daca citim cu atentie, prin adoptarea aceastei legi nu sunt scutite asociatiile si cei care ar lucra in baza conventiilor civile de la plata CAS, CASS, impozit pe venit, adica cele mai importanta ca procente. Nefiind salariati nu se va calcula si plati la somaj, la fondul de risc pentru salarii si cam atat. Noi avem si acum contracte civile in toate sau aproape toate asociatiile, dar poate ca nu se cunosc. Acestea sunt, de exemplu, Contractele de mandat ale tuturor presedintilor sau cenzorilor alesi de adunarea generala.
Pentru presedintele indemnizat pe baza Contractului de mandat, asociatia calculeaza, raporteaza in declaratia 112..., impozitul si aproape toate contribuitii, mai putin somajul si garantia pentru salarii.
Dar scade birocratia.
Nu intocmim CIM si nu avem treaba cu Revisalul. Cand a incetat omul activitatea, indiferent din ce cauza, nu trebuie sa parcurgem acea birocratie de incetare a contractului de munca s.a.m.d.
De ce sa nu putem lucra la fel si cu un administrator? Sau cu orice alta persoana de care ar fi nevoie in asociatie?
Cred ca bugetul statului va incasa ceva mai mult pentru ca in acest moment sunt persoane ce lucreaza in asociatii "la negru" tocmai pentru ca cei din asociatie nu se complica sa incheie un CIM, sa plateasa concediu de odihna, concediu de maternitate, concediu medical, sa fie nevoiti sa faca ancheta ca la carte cand omul nu-si face treaba...
Daca asociatiile nu vor mai fi obligate sa incheie CIM, vor incheia multe din ele Conventii civile si atunci statul va incasa impozit, CAS,CASS, de la asociatii si de la acesti oameni care muncesc.
Iar cei care au acum Contracte de mandat au aceleasi drepturi de asigurari de sanatate, aceleasi drepturi de pensie ca oricare alta persoana care lucreaza pe baza de CIM.
Asa vor avea aceste drepturi si cei care vor incheia Conventii civile.
Asociatiile lucreaza cu colaboratori "la negru" adica nu platesc nici impozit, nici CAS, nici CASS, nu pentru ca s-ar complica cu CIM-urile, ci pentru ca nici conventii civile n-au vrut sa faca. Deci nu vor face nici de-acum incolo, daca nu vor.

Plus ca, va intreb, cine ii va mai controla daca fac aceste conventii civile sau nu? Ca pana acum cu CIM-urile mai era o autoritate, respectiv ITM-ul, care sa faca aceste verificari. Sa nu-mi spuneti ca ANAF-ul, ca nu va cred. Ei au treaba la firme multe si marunte unde exista o alternativa (ori dai amenda, ori dai spaga). Cat despre primarii, ce sa mai vorbim? Ce treaba au sa-i amendeze pe cei care au nevoie sa-i sustina?

Birocratie? Ce birocratie e cu CIM-urile? In afara de incheierea unui CIM si completarea unei inregistrari in Revisal si apoi....cand este cazul sa ii mai schimbi contractul sau salariul, nu e mai nimic de facut. Si daca nici asta n-ar sti sa faca un administrator, atunci ce sa mai zicem cu impartirea diferentelor la apa.... Deci, nu e nicio birocratie care sa nu poate fi depasita in maxim un sfert de ora o data la un 1-2 ani de zile.

Argumentul cu "se da posibilitatea asociatiilor sa lucreze cu persoane juridice, nu isi are locul aici pentru ca si pana acum asociatiile puteau opta pentru contractele civile cu srl-uri, PFA-uri, II-e.
Singura problema diluata in n-spe mii de vorbe e ca se da posibilitatea asociatiilor de a lucra cu conventii civile. Evident ca toate ar trece de la CIM la conventii civile, ca doar nu esti prost, daca ti se da posibilitatea sa platesti mai putin, sa n-o faci. Totusi, ca oameni responsabili si rationali ar trebui sa ne punem niste intrebari, alaturi de initiatorii respectivelor modificari a Legii 230/2007, care vor fi consecintele atat pentru angajatii acestor asociatii, care nu vor mai fi angajati, ci colaboratori, oameni care nu se vor putea apara nicicum de abuzurile presedintilor de asociatii si stim foarte bine ca exista, dar mai ales, si asta ar fi trebuit sa ia in seama legiuitorul, impactul asupra bugetelor nationale.
Dar si asociatiile, cum se vor putea apara de furturile unor administratori, colaboratori carora le dai pe mana sume considerabile, le dai drept de semnatura in banca.... CIM-ul este un contract care, macar moral, obliga la un comportament mai responsabil. Ca angajat cu CIM esti subordonat conducerii asociatiei, ca si colaborator cu conventie civila ..."te cam doare la palarie".

Daca asociatiile ar fi fost obligate sa respecte legea si sa faca CIM-uri, sunt de parere ca sumele stranse ar fi fost considerabile. Nu s-a dus la indeplinire nici pana acum aceasta norma legislativa, iar de acum incolo, prin aceasta modificare, se da inapoi si cu ce s-a realizat pana acum.

Practic, asociatiile de proprietari, vor fi persoane juridice, dar se vor comporta ca asociatii ad-hoc, ele vor fi tentate sa incheie numai conventii civile pentru ca la contractele civile cu persoanele juridice trebuie sa plateasca mai mult, si anume ceea ce acele s.r.l.-uri platesc ca angajator. Adica nu mai angazeaza asociatia cu CIM ca sa nu plateasca contributiile ca angajator, dar de ce le-ar plati altuia?

Cum o dai, cum o-ntorci, ne intoarcem in timp la organizarea patriarhala unde suntem toti o familie si decidem noi cum sa ne organizam si ce sa platim la stat. Daca nu vrem, nu platim nimic...

Ca locatar spun... Excelent! Platesc mai putin cu vreo 10-15 lei la intretinere.
Ca administrator spun.... Mi-e indiferent cu ce fel de contracte (ale altora) lucrez, cat despre al meu mi-e egal...
Ca cetatean zic: Nu e bine, nu e bine, statul ar trebui sa promoveze masuri de colectare mai ferme. nu sa relaxeze aceste masuri. Nu vad ca ne-am afla intr-un boom economic si n-avem ce face cu banii, am marit salariile, pensiile, ajutoarele, avem tara impanzita cu sosele, tot omul are o casa...etc. etc.....mai relaxam taxele.

Probabil o sa fiu o voce singulara in ceea ce sustin, dar nu asta ma intereseaza, ci incerc sa sustin faptul ca inca nu a venit timpul sa se relaxeze sistemul de colectare a contributiilor, nu stam deloc bine economic vorbind.
Ultima modificare: Luni, 5 August 2013
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Salariile administratorului de bloc si ale ingrijitoarei bettykriss bettykriss As vrea sa stiu daca e legal ca impozitul si asigurarile de sanatate ale administratorului si ale femeii de servici sa fie platite de noi , de locatari ... (vezi toată discuția)
Forma de angajare a unui casier, om la curatenie si mecanic de intretinere la o asociatie de proprietari luca luca luca luca Asociatia de proprietari din care fac parte a fost amendata de ITM cu 6.000Ron pentru ca avea conventii civile si nu contracte de munca cu femeia de serviciu ... (vezi toată discuția)
Contract civil ilegal pentru angajatii asociatiilor de proprietari? Crina70 Crina70 Buna ziua! Este adevarat ca potrivit noului Cod al muncii nu se mai pot face angajari cu contract civil in Aosociatii de proprietari ?#- (vezi toată discuția)