avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune la notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune la notar

Buna seara,

Situatia in cauza este urmatoarea:

In urma unei actiuni judecatoresti de iesire din indiviziune pentru un imobil (casa + teren intravilan la tara) s-a dispus urmatoarea hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila: jumatate din teren + casa s-a atribuit sotiei defunctului iar cealalta jumatate din teren s-a atribuit fratilor defunctului - 3 la numar (in urma casatoriei defunctului cu sotia supravietuitoare n-au rezultat copii).

Sotia defunctului intentioneaza sa cumpere jumatatea de teren ce revine mostenitorilor fratilor defunctului (cei 3 frati ai defunctului au decedat in timp, ramanand in urma lor sotiile + copiii, care n-au inceput dezbaterea succesiunii pe acest teren).

Care este calea cea mai simpla de a rezolva situatia? Trebuie dezbatute 3 succesiuni? Poate fi o persoana desemnata ca si mandatar in numele tuturor mostenitorilor prin procura succesorala de reprezentare in forma autentica (3 procuri - pe cate o procura sa fie trecuti sotia + copii) sau trebuie procura din partea fiecarui mostenitor?

Ideea este ca terenul trebuie cumparat de la urmasii a 3 mostenitori decedati (9 urmasi), ce ne sugerati sa facem? sa mergem pe cale notariala si prin intermediul procurii speciale sa facem dezbatere, partaj (iesire din indiviziune) si apoi contract vanzare cumparare?

Va rugam sa ne raspundeti punctual la fiecare intrebare (terenul are aproximativ 1500 mp), stim ca va fi multa bataie de cap, dar in principiu majoritatea mostenitorilor legali ar fi de acord sa vanda, daca se aleg cu ceva banuti. Mentionam ca, cumparatorul va suporta toate cheltuielile pe cont propriu.

Va multumim,
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 22:51, 3 August 2013
Trebuie dezbatute succesiunile fratilor.
Procurile se dau separat pentru fiecare succesibil in parte .
Dacă acel cumparator este soția unuia dintre frați , adică cea care a rămas cu casa si cu o parte din teren, fiind copartajant, nu trebuie vanzare cumpărare ci partaj prin care ceilalalti mostenitori vor ceda părțile lor contra unor sulte, adică bani. Partajul este scutit de impozit pe când vânzarea nu este.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, mostenitorii parintilor sunt doi frati. la succesiune ... Mariana Scurtulescu Mariana Scurtulescu Buna ziua, Mostenitorii parintilor sunt doi frati. La succesiune s-a stabilit de comun acord ca toate bunurile(pamant, casa etc) sa fie proprietate comuna ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii. consecinte damian_s damian_s Buna seara. Suntem patru frati si patru nepoti dupa o sora decedata, am dori sa incepem dezbaterea mostenirii si am dori sa aflam cateva informatii. Cu ce ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune km km In urma decesului bunicilor mei a ramas o masa succesorala care a fost mostenita de cei 3 copii ai lor. Acestia, la randul lor au decedat, iar noi, urmasii ... (vezi toată discuția)