Care este calea contestarii unei proceduri de achizitii directe de pana in 30.000 eur ? Ce instanta este competenta (ce sectie) ? Este necesara derularea unei proceduri prealabile introducerii cererii in instanta ? Termenul de contestare ? Taxe de timbru ?
Achizitia directa nu este procedura.
Daca este vorba de o procedura de achizitie prin SEAP cu valoare sub 30000 euro, contestatia se face la CNSC.
Daca este o achizitie directa obisnuita, nu aveti ce contesta. Este dreptul si implicit raspunderea AC in fata controalelor, sa aleaga de unde vrea achizitia.
E fara publicare pe SEAP, dar e cu caiet de sarcini, cerere de oferte, oferta tehnica + financiara, completari, etc. Doar ca n-a fost publicata pe SEAP si este sub 30.000 eur. Chiar nu se poate actiona in instanta de cel care a fost invitat in a participa si apoi respins pe baza unur anumite motive tinand de propunerea sa tehnica ?
Daca nu vi s-au precizat cai de atac, sau s-a precizat ca AC isi rezerva dreptul de a selecta oferta care ii convine, fara a avea vreo obligatie de stabilire a unui clasament, nu puteti ataca.
Depinde foarte mult ce scrie in documentele ce vi s-au transmis, sunt singurele in baza carora puteti ataca decizia.
Unele AC fac trimitere la prevederile legii 554/2004 privind contenciosul administrativ plecand de la prevederile art. 2 alin. 1 lit c conform caruia actul administrativ include si sfera achizitiilor publice.
Se poate ataca in contencios administrativ, sau se poate face reclamatie la ANRMAP, dar depinde foarte mult de ce a solicitat AC ca sa aveti castig de cauza. ANRMAP le da doar o sanctiune, daca e cazul, dar nu ii poate obliga sa reatribuie contractul.