avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauza de dezheredare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauza de dezheredare

Imi poate spune cineva cum ar trebui compusa o clauza de dezheredare intr-un testament?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:57, 18 Martie 2009
Ar trebui sa ne spuneti mai inainte pe cine vreti sa exheredati.
Vreau sa-i las fiului meu toate bunurile(casa, terenuri), insa as vrea ca ceilalti fii ai mei sa nu mai aiba nicio pretentie la mostenire, adica sa-i dezmostenesc.
Veti reusi cel mult sa le reduceti cota legala. Ei sunt mostenitori rezervatari, asa ca vor mosteni orice ati face. SINGURA solutie este o vanzare catre fiul preferat. Atentie insa la plata pretului. Poate fi atacat actul, considerandu-se o donatie, si, odata constatata donatia, poate fi adusa la raport de ceilalti copii.
SanGraaL a scris:

Poate fi atacat actul, considerandu-se o donatie, si, odata constatata donatia, poate fi adusa la raport de ceilalti copii.
...pai daca se deghizeaza o donatie in vanzare io stiu de prin carti ca acea donatie e ab initio scutita de raoprt...deci nu se raporteaza...poate se reduce pana la limita cotitatii disponibile...
sa inteleg ca nu pot in niciun fel sa-i las toate bunurile doar unui dintre fii? eu stiam ca testamentul este un document destul de sigur, daca fac contract de vanzare-cumparare e mai sigur daca pun o suma decenta adica un pret actual al bunurilor?

Alte discuții în legătură

Anulare contract vinzare-cumpärare Rosenauer Rosenauer Bunä Ziua !Sint cäsätoritä si am domiciliu stabil in Germania.Tatäl meu a murit de citiva ani,räminind doar mama si o sorä.Anul trecut mama mea a fäcut ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare ionut_alex ionut_alex Buna ziua as dori sa trec casa de pe numele parintilor pe numele meu dar nu stiu ce act sa fac ca in caz in care una di surori lar ataca sa nu aiba castig de ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se poate ataca de catre mostenitori un contract de vinzare cu clauza de uzufruct viager catre unul din copii? denisb denisb Buna ziua, Am urmatoarea situatie: In anul 2001 parintii mei si cu mine am semnat un contract de vinzare cumparare a apartamentului lor cu clauza viagera. ... (vezi toată discuția)