avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Distribuitorul de energie electrica nu vrea sa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Distribuitorul de energie electrica nu vrea sa intocmeasca contracte individuale cu membrii asociatiei de proprietari

Buna seara.

Situatia din titlu este cauzata de faptul ca proprietarul postului de transformare 20 / 0,4 kV existent (care este si dezvoltatorul si constructorul blocului - bloc nou), post care in acest moment alimenteaza hotelul de linga bloc + blocul, nu l-a predat catre distribuitorul de energie (DE). Intrucit in contractul de vinzare-cumparare al fiecarui apartament se spune ca sintem racordati la toate utilitatile si apartamentul nu este grevat da datorii catre furnizorii de utilitati, faptul ca nu putem incheia contracte individuale cu DE il vedem ca o incalcare a contractului de catre vinzator / dezvoltator / proprietarul postului. Problema este ca nu am vrea sa ajungem la judecata, sa stam cu anii prin tribunale si poate si pe intuneric. Inca o informatie: proprietarul postului a facut un contract de comodat cu asociatia de proprietari (fara acceptul asociatiei de proprietari, asta-i alta ilegalitate, dar nu face obiectul prezentei rugaminti), in care una din obligatiile asociatiei de proprietari (comodatarul) este "sa suporte toate cheltuielile de folosinta ale racordului si postului de transformare 20/0,4 kV, precum si orice alte cheltuieli rezultate din folosirea lor". Repet: acest post de transformare este folosit si de hotelul dezvoltatorului. Deci cu acest contract de comodat el intra in legalitate (deoarece acum el da blocului energia, iar noi, membrii asociatiei platim lumina separat catre el, ceea ce nu este legal), iar noua ne e teama ca la un moment dat DE va spune ca postul de transformare trebuie recalibrat / redimensionat / re-nu-stiu-ce si ne costa 50000 RON, sau trebuie un alt post de transformare doar pentru bloc, nu si pentru hotel si costa 100000 RON. Mai toti avem credite, de unde sa dam citeva zeci de milioane / familie pentru asa ceva? Va rugam sa ne sfatuiti ce pasi sa urmam in scopul incheierii de contracte individuale cu DE, deoarece daca stim exact ce pasi sa urmam, noi cred ca vom putea sa-l determinam pe dezvoltator sa faca asa cum spunem. In cazul in care trebuie sa denuntam contractul de comodat, ce demersuri sa facem? In cazul in care pastram contractul, ce sa schimbam prin act aditional - cheltuielile sa fie in sarcina comodantului, inclusiv pentru vicii ascunse ale postului (aproape in fiecare zi se intrerupe lumina)?

Multumim anticipat,
nscandal
Cel mai recent răspuns: nscandal , utilizator 14:54, 7 August 2013
a facut un contract de comodat cu asociatia de proprietari (fara acceptul asociatiei de proprietari,

Pentru raspuns concret ,rugam precizati date concrete
Daca exista contract de comodat ,pe cale de consecinta ,exista si acordul partilor asociatie si proprietarul postului
Daca asociatia de proprietari apreciaza ca nu a dat acceptul,are dreptul sa denunte unilateral contractul
In lipsa informatiilor referitor la drepturi si obligatii asumate prin contractul de comodat este hazardat a incerca sa emitem opinie la ce ar trebui schimbat prin actul aditional
Pentru solutionarea contractului de comodat pretins de dvs ca incheiat fara acordul asociatiei de proprietari,contactati persoana specializata care sa poata studia temeinic contractul si eventual sa se pronunte asupra optiunilor favorabile dvs
Acordul este intre presedintele asociatiei de proprietari si proprietarul postului, dar presedintele asociatiei nu are ca baza a hotaririi de semnare a contractului, acordul prealabil al membrilor asociatiei, intr-o adunare generala, asa cum cere legea. Dar intrucit situatia in ansamblu e complicata, as lasa deocamdata la o parte legalitatea/nelegalitatea semnarii contractului de comodat si m-as concentra pe pasii ce trebuie facuti de membrii asociatiei in scopul semnarii de contracte individuale de furnizare a energiei electrice cu distribuitorul de energie (sau vinzatorul de energie). Dezvoltatorul ne spune ca acest contract de comodat e primul pas spre acest scop, dar noi nu prea credem si nu vedem cum. In sfirsit, vom consulta si un avocat de aici, din Pitesti, dar tare mi-e teama ca va spune ca singura rezolvare ar fi fost sa avem un post de transformare agreat de DE, acesta costa vreo 50000 - 60000 de euro, iar daca dezvoltatorul nu vrea sa dea acesti bani, va trebui sa-i dam noi si eventual sa-l actionam in instanta pe dezvoltator. Va rog doar spuneti-ne daca avem dreptate cu rationamentul de mai jos:
"Intrucit in contractul de vinzare-cumparare al fiecarui apartament se spune ca sintem racordati la toate utilitatile si apartamentul nu este grevat da datorii catre furnizorii de utilitati, faptul ca nu putem incheia contracte individuale cu DE il vedem ca o incalcare a contractului de catre vinzator / dezvoltator / proprietarul postului."

Multumim,
nscandal

Buna ziua.

Am informatii noi.Se pare ca dupa primirea avizului tehnic de racordare, dezvoltatorul nu a mai intocmit si contractul de racordare (care ar fi costat vreo 2 miliarde si ceva), acesta fiind motivul pentru care distribuitorul de energie electrica nu ne racordeaza la reteaua electrica de distributie, in prezent noi fiind captivi / subconsumatori ai dezvoltatorului. Cum spuneam in postarea anterioara, aceasta mi se pare o incalcare a contractului de vinzare-cumparare a apartamentului. Va rog sa-mi spuneti daca vi se pare nimerit sa-l chemam pe dezvoltator la o sedinta de mediere, in care sa incercam sa-l convingem sa faca contractul de racordare, sau daca ne puteti sfatui altceva.

Multumim,
nscandal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de racordare la reteaua electrica de distributie nscandal nscandal Buna seara. Locuiesc intr-un bloc nou si distribuitorul de energie electrica nu vrea sa intocmeasca contracte individuale de furnizare a energiei electrice ... (vezi toată discuția)
Racordare enel - imobil nou bogda91 bogda91 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o situatie: la cumpararea unui apartament intr-un imobil nou, in contractul de vanzare - cumparare, autentificat la notar, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este legal ca un dezvoltator imobiliar sa perceapa ... adina22222222 adina22222222 Buna ziua, Este legal ca un dezvoltator imobiliar sa perceapa o taxa de la cumparator (bloc nou) pentru racordarea unui apartament (nu a ... (vezi toată discuția)