solutionarea unui astfel de conflict trebuie a se face pe cale amiabila deoarece daca ajungeti la instanta va pierdeti timpul si banii.In acel contract ati fi putut stipula anumite clauze.Daca inca nu ati facut-o, faceti-o.Ar fi trebuit sa faceti un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.Neavand detaliile contractului, nu putem spune mai multe.
succes.
Multumesc frumos,
se poate va rog frumos sa-mi spuneti ce clauze pot adauga si cum se procedeaza? si as vrea sa stiu exact dc batrana, creditoarea are ceva obligatii financiare ( sa participe la cheltuielile curente).
Mihaela
Buna ziua,
As mai avea o intrebare la dvs. sa-mi spuneti va rog frumos in ce conditii se poate rezilia un contract de intretinere( pt faptul ca desii are mancare , medicamente, noi platim toate cheltuielile casei ci doar ca nu o plimbam cu masina, nu o ducem unde vrea cand vrea, nu o luam dupa noi?) Dc se ajunge la reziliere cum putem sa fim despagibiti pt toate cheltuielile casei pe care noi le-am suportat de 7 ani de zile de cand stam impreuna dc toate chitantele( lumina, telefon, intretinere sunt pe numele creditoarei( a bunicii) avem facturi numai pt majoritatea imbunatatirilor pe care le-am adus in casa. de asemenea sotul meu a cumparat partea din aparta,ent a tatalui sau si a unchiului sau, dc se ajunge la rezilierea contractului de intretinere pe care il avem cu bunica, cum putem noi sa ne recuperam banii pt partea noastra. Ne poate ajuta la ceva faptul ca in luna octombrie-noiembrie 2008 batrana a fost in spital diagnosticata initial cu inceput de scleroza?
Va multumesc anticipat.
Mihaela
Doamna, cititi cu atentie contractul si faceti exact ce scrie in el.
Daca scrie intretinere, asta inseamna medicamente, mancare, spalat, calcat... dar poate insemna si achitarea cheltuielilor de intretinere in masura in care asa scrie in act... nu stiu.
Uzufructul inseamna ca numai bunica poate folosi casa, nu si dv., deci cred ca deja aveti un avantaj fata de contract.
Datoriile nu trebuia sa i le platiti, ma indoiesc sa fie mentionate expres, iar prin intretinere nu se intelege acoperirea unor debite.
Despre pensia ei: de ce face un om contract de intretinere daca ar avea cu ce sa se intretina? Intretinerea trebuie asigurata si prestata de intretinator, ca daca avea bani sa dea pe intretinerea ei zilnica, se presupune ca nu mai incheia un astfel de act.
Nu e obligata sa-si puna pensia ca sa se intretina... Poate sa stea pe un munte de bani si sa nu contribuie, ca de-aia si-a dorit intretinatori.
Nu sunteti obligati sa o luati cu dv., nicaieri, dar sunteti obligati sa-i asigurati in mod continuu ontretinerea.
Daca acel contract nu prevede ca alte persoane pot presta intretinerea, atunci mai greu cu mersul in concedii etc. pentru ca trebuie sa o prestati personal.
Daca se rezolutioneaza contractul, ceea ce ati prestat din intretinere nu se returneaza catre dv. Ati prestat si gata!
Dar se pot solicita banii pentru plusul de valoare adus casei prin imbunatatiri, in masura in care aveti dovezi: martori, acte etc.
NU are importanta scleroza...
Actul se poate schimba numai prin semnarea unui aditional de catre parti, cam nasol cu scleroza insa! Daca acel act defineste corect si concret care sunt intinderile obligatiilor partilor, e ok, daca e facut tot la fel de ambiguu si neclar ca cel initial, ati dat banii degeaba.
Indicat ar fi sa va explice intai un jurist, cu actul dv. in fata, ce anume obligatii aveti si ce nu, ca asa, pe nevazute, eu pot indruga multe posibilitati, dar poate niciuna nu e reala!
Apoi va spune in ce masura se poate imbunatati actul, cum si cam pe la ce sume se ajunge si dv. hotarati!
Succes!
Va multumesc frumos pt raspuns, as mai dorii sa stiu cum poate sotul sa-si recupereze banii pt partea lui din apartament ( dupa moartea bunicului sotul batranei s-a deschis succesiune, aveau 2 copii sotul meu a cumparat partea celor doi copii deci este act de vanzare cumparare pe aprximativ 39%din apartament si pt restul de ~61% este contract de intretinere cu bunica).
Mihaela