avem un apartament si un teren arabil extravilan. avem cotele stabilite prin mostenire dupa tata. doi dintre frati stau cu mama dar numai cu unul a facut un contract de intretinere pe ascuns. acum celalalt frate din apartam. si cu noi restul de frati vrem sulta care ni se cuvine din apartament si terenul in natura. sora si cumnatul din apartam.vor sa ne compensam cu terenul si sa ne dea mai putini bani. e posibil ca in instanta sa ne compenseze sulta din apartament cu terenul si sa primim mai putini bani si tot terenul? sau corect e ca noi sa primim sulta din ap. si terenul in natura conform cotelor? multumesc anticipat.
Pai... depinde ce doriti si ce veti cere, ambele varinate sunt posibile, dar depind de teren, daca poate fi impartit in natura etc.
Ambele sunt corecte si legale, ca varinate.
depinde, daca a incheiat un contract de intretinere cu fratele dvs. , acesta este indreptatit ca in urma inchieeri acestui act si in conditiile in care isi va indeplini obligatia de intretinere asumata , acesuia ii va reveni intreg apartamentul, fara a fi obligat sa va plateasca vreo sulta. Este posibil sa se fi incheiat chiar un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, sub forma unei donatii deghizate. Este posibil ca ca dvs. si ceilalti frati sa atacati acest act, dovedind fictivitatea actului si ca el este facut in detrimentul dvs. Ar fi corect totodata ca dvs. sa revina terenul in natura, mai ales ca aveti deja cotele stabilite.
Solicitati in instanta expertiza cu propunerea in obiectivele de expertiza a variantelor care va intereseaza. Urmariti ca expertii sa efectueze expertiza conform variantelor cerute, daca nu le respecta faceti obiectiuni, solicitati supliment de expertiza sau chiar contraexpertiza.
Cum sa obtina fratele tot apartamentul in ruma contractului de intretinere, daca nu e tot apartamentul al intretinutului?? Dobandeste fratele mai mult decat poate instraina intretinutul?
Oamenii au cote, depinde ce vor sa ceara, depinde de starea de fapt a terenului etc.
Pana la propunerea expertizei, omul care a scris mesajul ne intreaba ce anume sa ceara, el nu stie daca se poate imparti intr-un fel sau altul, daca legea admite astfel de impartiri.
I-am spus ca exista posibiliatte in ambele variante, ramane sa ne spuna ce vrea.
Ce expertiza sa ceara, saracul, daca el nu stie exact cum anume ii permite legea sa solicite impartirea intai?
buna ziua...multumesc pt. raspunsuri........am mers in instanta......cerandune dreptul dupa tata...terenul in natura ca se poate si sulta din apartament pt. fiecare in parte..inclusiv pt. fratele care sta cu ei in casa.........sora care a facut contractul de intretinere...cu uzufruct viager...a cerut in instanta ca noi ceilalti frati sa primim terenul extravilan...sa ii platim cota la imbunatatire in valoare de 500 mil,,,bani vechi si ei sa nu ne mai dea nici o diferenta.....am facut expertize si contra expertize din care sa dedus ca imbunatatiriile era de max 200 mil bani vechii......iar terenul noi lam cerut in natura.....tin sa precizez ca la apartament mama a dat ficei si sotului ei partea ei din apartament iar la teren figureaza doar mama si fica in acte precum si noi ceilalti 4 frati....instanta a hotarat...prin minuta data....ca noi fratii 4 la numar sa luam terenul extravilan....sa le platim cota la imbunatatire ...si ei sa ne dea o mica suma de bani,,,,prin asta urmand ca fratele care locuieste cu ei sa fie dat afara din casa........nu mi se pare corec ca instanta sa ma oblige sa iau un teren care poate fii dat in natura......doresc sa stiu daca pot face recurs......daca am vreo sansa. tin sa mai precizez ca toate imbunatatirile au fost facute pe cand traia tatal meu....iar cand sa facut mostenirea niciunul nu au avut pretentii.....dupa ce sa descoperit actul de intretinere si sa mers in instanta...sa cerut aceste imbunatatirii...va multumesc.
Valoarea sultei
Vladimir44
Eu, mama şi fratele meu deţinem în proprietate un apartament în Berceni: eu am 1/4, mama 1/2 şi fratele 1/4, în indiviziune. Eu am locuit (legal) singur ... (vezi toată discuția)