avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nu vrem sa cedam cota din mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nu vrem sa cedam cota din mostenire

Vreau sa va cer parerea intro problema,si anume:bunicii sotului meu au decedat ,iar apartamentul ce il aveau a ramas mostenire copiilor(primul din ei are cota de 66,66%,iar ceilalti doi,cate 16,66%fiecare.Socrul meu avea cota de 16,66,a cumparat de la celalalt frate cota mai mica,astfel el detine 33,33 iar celalalt 66,66%.Fratele cu cota cea mai mare este stabilit in Canada de foarte multi ani si a ramas conventia ca daca va avea grija de ingrijirea batranilor,amormantarilor etc.. ii va ceda partea lui socrului meu,binenteles ca nu s-a tinut de promisiune.Mentionez ca in 2002 a venit in tara cu hotararea de a vinde apart,dar sotul meu(ca noi locuim in apart de 5ani)nu a avut suma necesara despagubirii,iar el a sigilat o camera si balconul cu toate ca nu este facuta succesiunea intre parti.In toti acesti ani noi am locuit aici,am imbunatatit apart,contractele de gaze,apa etc sunt pe numele nostru ,avem domiciliu aici,am platit cheltuielile de raparatie ale blocului,impozite,etc.Acum am primit o citatie pt proces,in luna oct,in care cere sa ne despagubeasca el ,deoarece vrea sa cumpere apart pt el,ca are posibilitati financiare.Ce este de facut,deoarece noi nu vrem ii vindem partea noastra,am investit in apart,si intelegerea era ca atunci cand vine in tara sa ii dam noi diferenta de bani.Mentionez ca el nu vrea sa pastreza apart ,ci sa il instraineze.multumesc
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 20:15, 21 Septembrie 2006
Din pacate pt tine, nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune, astfel ca instanta il va imparti si in natura. In acest fel de procese, sunt 3 posibilitati: bunul se acorda unuia din coindivizari si il despagubeste pe celalalt, bunul se imparte in natura - ceea ce nu "prea" e posibil la voi, fiind vorba de un apartament sau, a treia varianta, bunul se vinde - la licitatie sau de comun acord - iar banii sunt impartiti conform cotelor legale.
Ce poti face tu in cadrul acestui proces, este sa ceri contravaloarea imbunatatirilor apartamentului care sa se adauge la masa de impartit, respectiv la "pasiv", imbunatatiri pe care trebuie sa le evaluezi tu si sa le timbrezi - atunci cand ceri acest lucru pe calea cererii reconventionale, urmand ca ulterior, in urma expertizei care, cu siguranta va fi dispusa in cauza, sa fie evaluate la valoarea lor reala.
Iti spun ca nu conteaza ce are de gand sa faca ruda cu partea lui sau cu tot apartamentul daca e cazul.
Voi puteti convinge instanta ca apartamentul este singura voastra locuinta, sa v-o dea voua si sa-l despagubiti cu sulta ce o va stabili instanta. Intr-adevar e greu dar trebuie sa va straduiti sa faceti rost de bani, caci altfel...:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar peker9 peker9 avem un apartament si un teren arabil extravilan. avem cotele stabilite prin mostenire dupa tata. doi dintre frati stau cu mama dar numai cu unul a facut un ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna Ziua, Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc in urmatoarea speta. In urma succesiunii dezbatuta pe cale judecatoreasca, mama mea, ... (vezi toată discuția)
Coproprietate apartament carlito carlito Sunt coproprietar in cote egale (50%), impreuna cu fosta prietena, a unui apartament de 3 camere in valoare de 70.000 EUR. Eu am mai investit (am facturi pe ... (vezi toată discuția)