Poate o firma sa trimita oamenii in prag de pensionare in somaj? Este o perioada minima si maxima inainte de pensionare in care oamenii sunt protejati intr-un anume fel?
Exemplu caz concret: un salariat mai are 5 ani pana la pensie. Poate fi trimis in somaj?
Exista vreo reglementare in acest sens?
Mama mea mai are doar trei luni pana la pensie, iar in urma unui exces de furie, seful sau a hotarat sa reduca din personal, printre care si ea. Din care vad, in contractul colectiv de munca la nivel national este mentionat faptul ca desfacerea CIM nu este posibila pentru persoane care au mai putin de 3 ani pana la pensie. Acum intrebarea mea este: in cazul in care acest lucru nu este trecut in CCM al firmei, mai este valabil CCM national?
In CCM unic la nivel national sunt criterii minimale,asta nu inseamna ca nu poate fi concediata o persoana aflata in prag de pensionare.
Daca stabilirea criteriilor minimale nu este luata in considerare si considerati ca nu s-a procedat corect, puteti contesta in instanta decizia de concediere.
Este stipulat ca un criteriu minimal (atentie - este criteriu minimal!!!) ca masura va afecta in ultimul rand (....) pe cei care au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor (aici este vorba de pensionarea anticipata, nu la limita de varsta).
Aceasta nu inseamna ca pot sa fac o inlocuire de persoana. Adica, nu pot desface CIM al unei persoane al carei post nu este vizat de reducere.
Faptul ca mama dvs mai are 3 luni pana la pensie, ma scuzati, dar este un caz extrem de fericit. Doamna poate sa-si depuna cerere de pensionare anticipata, sa astepte sa vina decizia, si cand va implini conditiile de pensionare ptr limita de varsta poate solicita Casei de pensii recalcularea pensiei si ridicarea acesteia la nivelul de pensie de limita de varsta.
Concediere
adrianavasiliu
Buna ziua. As dori sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: am varsta de 55 ani (implinesc 56 ani in Ian.2014) si o vechime de 29 ani si 7 luni. In momentul ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic
elagrosu
Dupa cum bine cunoastem nu intotdeauna legile sau normele lor de aplicare sint explicita , lasind intotdeauna loc de interpretare =D> . Am marea rugaminte daca ... (vezi toată discuția)