Buna ziua!
Reprezinta pensie alimentara o suma de bani declarata printr-o declaratie notariala care este platita lunar, ca "reprezentand pensie alimentara" pentru copil pana acesta va implini varsta de 18 ani sau pana la terminarea studiilor?
Se poate renunta la aceasta suma de bani?
Multumesc!
În noul Cod Civil nu mai există termenul de pensie alimentară, ambii părinti având obligatia de a contribui la întreinerea si educarea copiilor în mod egal. Există posibilitatea stabilirii de catre parinti, cu ajutorul unui mediator specializat, a unui plan parental care ulterior va fi verificat si consfintit de o instantă judecătoreasca.
Deci, în concluzie la ambele Dvs. întrebări răspunsul este: Nu !
Contributia unui parinte la intretinerea copilului e un drept al acestuia, nu puteti renunta la un drept al altuia. Dar care e problema de fapt?
Daca parintele nu contribuie in natura, e normal sa contribuie cu bani si poate declara oficial sau in formularul postei de ex., ce reprezinta acea suma de bani. Poate scrie si pensie alimentara pt copil, nu-i bai.
1. Am să reformulez raspunsul colegei Gi-jane2 : Părintele nu poate renunta la un drept al copilului minor.
2. Nu reprezinta pensie alimentara o suma de bani declarata printr-o declaratie notariala, decât în cazul în care Dvs. sunteti de acord cu cuantumul sumei respective.
Multumesc pentru raspuns. Am o astfel de declaratie in care am specificat si ca sunt de acord cu o anumita suma de bani, pe care am primit-o lunar. M-ar interesa care ar fi efectele in timp ale unei astfel de declaratii, daca nu e stabilita prin instanta pensia alimentara.
Renuntare paternitate
tzicsor
Buna ziua, am o intrebare legata de renuntarea la paternitate. Pe scurt: sotii sunt divortati de 5 ani, minorul ( o fetita acum in varsta de 15 ani ) a fost ... (vezi toată discuția)