avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita dupa conciliere esuata
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita dupa conciliere esuata

As dori daca se poate niste opini in ceea ce priveste atitudinea instantei de judecata in cazul unei spete in care concilierea a esuat din motive neimputabile debitorului. Speta de fata are urmatoarele date:
O societate incheie un contract de vanzare cumparare pentru niste bunuri(destinate utilari unui salon coafura) in valoare de aprox. 1 mild cu plata unui avans de 25% si retul in rate, respectiv bilete la ordin scadente pe parcursul a 8 luni. Dreptul de proprietate asupra bunurilor se transmite de la momentul incheieri contractului. Dupa cateva luni societatea intra in incapacitate de plata si isi inceteaza activitatea productiva definitiv, prin retragerea administratorului care raspundea de activitatea productiva. Din suma totala a contractului ramane neachitat un debit de 19999 lei, garantat de 3 bilete la ordin, in acest(cand nu dispune de sumele necesare acoperiri primului bilete scadent ) moment societatea notifica vanzatorul ca nu mai dispune de fondurile necesare achitari debitului si propune remiterea unei parti echivalente din bunurile cumparate in contul debitului. Vanzatorul initiaza procedura concilierii prealabila la care societatea propune in contul datoriei remiterea unor bunuri in valoare de 27000 lei.
Vanzatorul cere un discount de aprox. 50% din valoarea Bunurilor, desi acestea au doar 2 ani si au fost utilizate aprx. 1 an, iar valoarea lor contabila ca si bunuri ale societatii nu este amortizata, societatea este dispusa sa acorde un discount doar de 25-30% pentru cei 2 ani. Intrucat la conciliere nu au participat reprezentanti vanzatorului cu putere de decizie, procesul verbal de conciliere contine doar propunerea societati de remitere de bunuri fara raspuns de aceptare sau refuz din partea Vanzatorului.
Intrebariile ar fi urmatoarele:
1. Credeti ca instanta va tine cont de buna credinta a societatii si de faptul ca societatea a fost dispusa sa remita bunurile in contul debitului?
2. In caz de executare silita considerati ca pretentia de diminuare a pretului cu 50% va fi acceptata ?
3. In cat timp ar trebui sa se pronunte vanzatorul asupra aceptari propuneri?
4. Se poate invoca rea- credinta din partea vanzatorului daca acesta prelungeste nejustificat raspunsul in scopul acumularii dobanzilor, desi societatea a notificat faptul ca se afla in incapacitate de plata?
Cel mai recent răspuns: V Ioana-Iulica , Consilier juridic 13:27, 17 Martie 2009
1) DA
2) acest lucru ramane la latitudinea instantei de judecata, respectiv hotararea definitiva si irevocabila
3) daca faceti dovada ca societatea a notificat in termenul stipulat in contract ca se afla in incapacitate de plata, atunci poate fi invocata reaua credinta.
Pentru un raspuns concret era necesar de mai multe date privind speta respectiva. Clauyele contractuale ale contractului de vanzare-cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorie catre un tert sorinviz1 sorinviz1 Firma pe care o detin (sunt asociat unic si administrator) are o datorie catre un furnizor, in urma serviciilor prestate de acesta, de 4.400 Eur. In urma ... (vezi toată discuția)
Oferta de compensare debit, poate disculpa administratorul???? Analore Analore Speta ar fi urmatoarea: O societate, are 2 datori astfel: are un debit de 30 000 lei provenit dintr-un Angajament de plata, semnat cu o persoana ... (vezi toată discuția)
Executare silita pentru leasing auto ollyolyy ollyolyy Buna seara,doresc sa va retin atentia in privinta unei probleme care mi s-a ivit pe neasteptate si in acelasi timp,prin amabiliatea dumneavoastra sa va rog ... (vezi toată discuția)