avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Retragere din asociatia de propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Retragere din asociatia de propietari

am un ap.in care nu mai locuiesc de trei ani ,am facut cerere de retragere la asociatia de propietari,dar pe fiecare luna mi se calculeaza o suma de plata de 150lei fara sa consum nimic,mi sa spus ca sunt cheltuieli comune (contabil,nu stiu ce poate sa mi calculeze ca nu am nici un consum) si asa ajung sa platesc mii de lei acestor oameni,va rog ajutati_ma cu un sfat unde trebui sa mai merg sa ma plang ptr acest abuz,eu locuiesc vizavi de ap.acesta intr_o garsoniera. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:29, 8 August 2013
Legii 230/2007 prevede la art. 44 - Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate alin (1)
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Iar Norma de aplicare al Legii 230/2007 prevede la art. 17 lit. r, urmatoarele:
Comitetul executiv .....r) stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună; stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale

Prin urmare solicitati in scris lamuriri. Trmiteti solicitarea dvoastra prin scrisoare recomandata cu aviz de primire catre presedintele asociatiei. In cazul in care nu primiti nici un raspuns, sau raspunsul va nemultumeste, puteti sa faceti o sesizare la primarie.
Este temeinic si legal ca orice proprietar de apartament situat in imobil de locuit in comun,sa achite obligatii parti comunre si consum individual
Chiar daca apartamentul nu este locuit,proprietarul acestuia,conform norme in vigoare are obligatia sa achite lunar cote parti comune
Aveti dreptul sa vi se puna la dispozitie orice informatie referitor la activitatea asociatiei de proprietari,in temeiul disp art 10 din L nr 230/2007 ;la cerere vi se pot prezenta inclusiv documentele asociatiei de proprietari in baza carora se calculeaza cotele parti comune
Mediere-HTA a scris:

Legii 230/2007 prevede la art. 44 - Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate alin (1)
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna,
Prin urmare solicitati in scris lamuriri. Trmiteti solicitarea dvoastra prin scrisoare recomandata cu aviz de primire catre presedintele asociatiei. In cazul in care nu primiti nici un raspuns, sau raspunsul va nemultumeste, puteti sa faceti o sesizare la primarie.

Pai din citatul pe care nu l-am mai reluat in intregime, dumneavoastra nu ati inteles ca proprietarul unui apartament are de plata toate cheltuielile aferente cotei indivize de proprietate?
Adica in raspuns citati ca 2+2=4 si indrumati utilizatorul sa trimita scrisoare cu confirmare de primire ca cineva sa-i explice, sa-i confirme ca 2+2=4!?

@mary70dana,
Cititi si alte discutii pe aceasta tema aici pe avocatnet si lecturati legea 230/2007 si mai ales HG 1588/2007 pe care le gasiti tot aici pe avocatnet ori pe alte site-uri.
Asa o sa va lamuriti ca proprietarul unui apartament este obligat sa suporte cheltuielile aferente apartamentului iar in cazul in care anunta in scris asociatia ca in acel apartament nu locueste nimeni, nu i se vor repartiza cheltuielile ce se calculeaza pe persoane: gazul daca e la comun, energia electrica pentru iluminat pe casa scarii si cea consumata de lift, cheltuielile de colectare a gunoiului de firme specializate (salubritate). In rest proprietarul trebuie sa suporte toate celelalte cheltuieli chiar daca apartamentul este gol.

Cat despre retragerea din asociatia de proprietari trebuie sa stiti ca nu platiti cota de intretinere pentru ca sunteti membru al asociatiei, ci pentru ca sunteti proprietar.
Iar din asta va puteti retrage daca vindeti apartamentul sau va puteti suspenda daca il inchiriati.
va puteti retrage daca vindeti apartamentul sau va puteti suspenda daca il inchiriati.


Am avut situatie in imobil in care un proprietar care urma sa plece o perioada nedeterminata din tara perioada in care apartamentul urma sa fie inchiriat ,a facut cerere oficiala la asociatia de proprietari in vederea retragerii din asociatie
Avand in vedere ca legislatia in vigoare nu prevede retragerea din asociatie decat in cazul schimbarii dreptului de proprietate asupra imobilului,initial presedintele de asociatie a comunicat acestuia raspuns negativ
Ulterior ,avand in vedere staruinta acestuia in pretentia iesirii din asociatie ,atat serviciul din primarie cat si instanta de judecata au emis documente prin care se precizeaza ca un proprietar chiar daca nu domiciliaza in fapt in proprietate,nu poate renunta la cerere la drepturile si obligatiile din cadrul asociatiei de proprietari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli ascensor vivica vivica Buna ziua.Locuiesc la etajul unu al unui imobil cu sapte nivele dotat cu ascensor vechi ce se strica mereu, necesitand reparatii ,deci costuri mari de ... (vezi toată discuția)
Plata utilitati - lift adivasiu adivasiu cum se calculeaza contributia proprietarilor la plata facturii lunare de intretinere a liftului? conform legii 270/2007.......nu prea reiese clar...... in ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea diminuarii platii la intretinere adriannnn adriannnn De curand , impreuna cu alti vecini, am tras o conducta separata de apa potabila, astfel incat apa rece n-o mai platim la asociatie, ci direct la Compania de ... (vezi toată discuția)