Bun gasit. Am nevoie de o parere extrem de avizata. Mama mea a iesit de curand la pensie ( stagiu complet). Ea este asistent medical si lucreaza la un CMI pe salariul minim. tata a fost ofiter cu grad mare, pensionat, dar s-a prapadit. Astfel, zilele trecute mama a cerut sistarea pensiei civile si a optat pentru pensia de urmas, mult mai mare. Problema e ca, potrivit legii, cele doua nu trebuie sa depaseasca un prag de 35%- nu stiu sa explic exact. La un calcul simplu, mama depaseste cu fix 28 de lei si i s-a spus ca nu poate opta pentru pensia de urmas sau daca o face, daca e prinsa, se sisteaza.
Ce putem face? La CMI, legea il obliga pe medic sa aiba o asistenta full timem asadar nu-i poate scadea salariul sau sa-i scada orele.. E ADEVARAT ACEST LUCRU? Nu exista nicio portita pentru ca mama sa poata lucra in continuare la cabinet si sa ia si pensia de urmas? VA rog ajutati-ma cats e poate de repede.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).
2. Sotia supravietuitoare poate opta pentru pensia proprie sau 50% din pensia sotului decedat.
3. - Daca opteaza pentru pensia de urmas atunci o,poate cumula cu un salariu care sa nu deopaseasca 35% din salariul mediu brut pe economie prvazut in buget pe anul respectiv.
- Pe anul 2013 salariul mediu brut prognozat este de 2223 lei air 35% din el inseamna 778 lei.
- Deci mama dvs. nu poate sa aiba un salariu brut lunar mai mare de 778 lei.
4. - Sa faca o socoteala si daca ii convine poate reveni la pensia proprie pe acer o poate cumula cu orice alt venit din salariu, fara restrictie.
- Dupa care, cand nu mai poate lucra, poate solicita din nou pensia de urmas.
1. Asa este, salariul minim brut pe economie, pentru un program norma de lucru de 8 ore pe zi, este de 800 lei.
2. - Dar dvs. ati zis ca medicul unde lucreaza mama dvs. este obligat sa aiba o asistenta cu program de 8 ore pe zi sid e aceea v-am dat si varianta cu revenirea la pensia proprie.
- Eu nu cunosc aceasta prevedere care il obliga pe medic sa aiba asistenta cu 8 ore pe zi, o fi intr-o lege speciala referitoare la cabinetele medicale.
- Cred ca nu este nici o nenorocire daca ii modifica contractul individual de munca in 7 ore pe zi cu un salariu brut lunar de 700 lei (si sa lucreze efectiv 8 ore cat lucreza si medicul respectiv).