avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort - partaj - mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort - partaj - mostenire

avem "x","y' si "z"; "x" si "y" au fost casatoriti si au divortat.In urma divortului au ramas 2 copii majori si un partaj neefectuat. "X" se recasatoreste cu "z" care nu are copii si are in proprietate 1 apartament -proprietate-, si 1 apartament mostenit de la parinti; In cazul ca "x" decedeaza primul ,care vor fi drepturile lui "y"? In caz ca decedeaza primul "z" ,care mai are o sora, in acest caz,care vor fi drepturile lui "x" si care vor fi drepturile surorii lui "z"?
;)

... subiect clasic de examen!

:love1:

1. "in cazul ca X decedeaza primul " : drepturile lui y, in calitate de fosta sotie se intind numai asupra cotei ce ii revine din bunurile ce au fost dobandite impreuna (considerate bunuri comune) si asupra carora nu s-a facut partajul! ... o situatie destul de complexa deoarece va trebui sa faca partajul judecandu-se atat cu proprii copii cat si cu cea de a 2-a sotie a lui x;

2."in caz ca decedeaza primul z" : sotul supravietuitor (adica x ), avand in vedere ca nu au avut copii, va dezbate succesiunea in concurs cu sora lui z
dovleacmihaela a scris:

dupa decesul lui x , y banuiesc ca in calitate de sot supravietuitor va avea 1/4 iar copiii 3/4 .atentie acestia nu au drept la bunurile lui z. dupa decesul lui z ,x va mosteni 1/2 iar sora lui z 1/2.am omis divortul iar in acest caz doamna avocat are dreptate la prima intrebare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare drept de mostenire pirelia pirelia X s-a casatorit cu Y in 1974 si au divortat in 1995. In anul 1992 X a cumparat in rate apartamentul in cauza prin proprietarirea de dupa revolutie. In contract ... (vezi toată discuția)
Legea 10 - succesiune noiklosa noiklosa Buna ziua, Cazul este urmatorul - exista o cerere de retrocedare pe legea 10, in echivalent si posibil partial in natura. Cererea este depusa de catre cei doi ... (vezi toată discuția)
Urgent - partaj bunuri comune Cabinet de Avocatura Ispas Daniel Cabinet de Avocatura Ispas Daniel Bună ziua. Respectuos va rog să ma ajutaţi într-o speţă delicată.Pe scurt: La începutul lunii ianuarie 2008 X introduce acţiune de partaj solicitind ... (vezi toată discuția)