avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contestare drept de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contestare drept de mostenire

X s-a casatorit cu Y in 1974 si au divortat in 1995. In anul 1992 X a cumparat in rate apartamentul in cauza prin proprietarirea de dupa revolutie. In contract e mentionata si Y ca sotie a acestuia la data semnarii contractului. X a achitat rate ale apartamentului si dupa divortul de Y desi nu s-a facut niciun partaj. In 2003 Y cumpara in comun cu Z o proprietate pentru care s-a facut iesirea din indiviziune in anul 2007 prin hotarare judecatoreasca. In aprilie 2012 X decedeaza si acum suntem in situatia de a face succesiunea apartamentului dar unul din mostenitori contesta dreptul lui Y la jumatate din apartament asa cum ne-a informat un notar. Pana in prezent niciun mostenitor nu a semnat vreo declaratie de acceptare a succesiunii. Asadar intrebarile mele sunt:
1. Unul din mostenitori s-a mutat in apartament in noiembrie 2012. Se poate considera ca o actiune de revendicare a cotei parti de mostenire ce-i revine de drept?
2. Mostenitorul care contesta dreptul lui Y poate aduce ca dovada un inscris din dosarul de partaj dintre Y si Z? Este vorba de un set de intrebari adresate de Z lui Y prin care a fost intrebata daca are in coproprietate apartamentul respectiv iar Y a raspuns NU (nu s-a facut partajul pe apartament). Respectivele intrebari au semnatura toturor implicati in proces (Y, Z, avocatii celor doi, grefierul si judecatorul).
3. Mostenitorul contestatar poate face dovada ca doar X a achitat ratele si ca Y nu are niciun drept la apartament?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:23, 28 August 2013
1. Nu este revendicare, ci acceptare tacită. Are aceeaşi valoare ca şi acceptarea expresă.

2. Poate, dar fără prea mare folos. Dreptul de proprietate nu se pierde prin simpla declaraţie potrivit căreia respectiva persoană nu se consideră proprietar. Iar partajul dintre Y şi Z nu are autoritate de lucru judecat în ceea ce priveşte alte bunuri deţinute de Y şi care, evident, nu au făcut obiectul acelui partaj.

3. Poate. Dar numai dovada plăţii de către X a ratelor. Dovada potrivit căreia Y nu ar fi proprietar nu o poate face, atîta vreme cît bunul (îndiferent de cine ar fi fost plătit) a fost dobîndit în timpul căsătoriei prin cumpărare. Faptul plăţii preţului de către X poate fi folosit doar la stabilirea cotei de bun propriu a lui X ca urmare a încetării comunităţii de bunuri prin deces.
Multumesc de raspuns.
Asadar, Y primeste o cota-parte din apartament, chiar daca nu va fi de 50% ci mai putin. Y nu poate fi scoasa definitiv din calcul la partajarea apartamentului.
Aşa este.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort - partaj - mostenire sarahlungulescu sarahlungulescu avem \\"x\\",\\"y\' si \\"z\\"; \\"x\\" si \\"y\\" au fost casatoriti si au divortat.In urma divortului au ramas 2 copii majori si un partaj ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren cristinam28 cristinam28 Buna ziua. As dori si eu un sfat in legatura cu urmatoarea situatie: In 2007 matusa mea a inceput un proces cu Primaria pentru revendicarea unui teren ... (vezi toată discuția)
Succesiunea bunurilor unei persoane provenite dintr-o mostenire nedezbatuta la data mortii persoanei rocsica rocsica Exista vreo posibilitate ca o persoana fara descendenti(X) sa lase mostenire unei alte persoane(Z), care nu face parte din nicio clasa de mostenitori legali ... (vezi toată discuția)