Avem cazul unor decizii de incetare CIM cf art 65 alin 1,intocmite cf legii cu drept de preaviz 20 de zile.
Controlul de la ITM ne-a gasit ca nu este corecta intocmirea deciziilor ,in speta deoarece nu decurge termenul de 20 de zile intre data deciziei si data inceatrii CIM;desi aceste zile se platesc,contractul cu salariatul este incetat la data comunicarii deciziei si aducerii la cunostinta.
Avocatul ns sustine ca e corect ca noi. nu ca ei..Este prevazuta undeva vreo contraventie ,amenda de lTM sau doar instanta poate decide nulitatea deciziei?
Multumesc
deciiile nu ca nu sunt corecte ...
nu s-au respectat pasii legali...
in primul rand trebuie sa existe o motivatie reala a desfacerii contractului de munca motivata...adica printr-o notificare se decide...bla bla...
apoi se instiinteaza persoana careia i se va desface contractul de munca printr-un preaviz ce nu poate fi mai mic de20 zile lucratoare...
normal ca deciziile dumneavoastra daca nu respecta cele 20 de zile de preaviz nu sunt corecte...problema nu e ca cineva le plateste sau nu(desi si asta conteaza)...problema e ca omul pierde cateva zile ///zile care pot fi decisive ;la calcularea indemnizatiei de somaj...pentru ca nu indeplineste conditiile privind stagiul de cotizare...pierde zile din vechimeain munca....
orice decizie trebuie sa cuprinda si art. prezenta decizie poate fi contestata in termen de 30 zile la tribunalul X(institutia cea mai apropiata ca si locatie de angajat)
Ca si curiozitate...nu ati mentionat ca aveti obiectiuni cand vi s-a adus la cunostinta sanctiunea.
Din pacate, avocatul firmei se inseala.
CCMUNN 2007-2010 specifica :
"ART.74. - (1) Incetarea CIM poate avea loc - in conditiile prevazute de lege - printr-unul din urmatoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a conventiei partilor, la data convenita de acestea; c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator"
Acest aspect al preavizului in cazul demisiei si concedierii, ar trebui sa se regaseasca inclusiv in continutul contractului individual e munca.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Concediere colectiva
ianliana
este posibila renuntarea angajatului la preavizul de 20 de zile in cazul concedierii colective?
in situatia renuntatii la preaviz, decizia de incetare a cim ... (vezi toată discuția)