avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de inchiriere semnat de un singur proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de inchiriere semnat de un singur proprietar

Buna ziua,
Pun o intrebare punctuala:
Un contract de inchiriere daca este semnat de un singur propietar(am aflat ca sint doi) ce efecte nedorite are asupra chiriasului.Contractul nu este declarat la administratia fiscala si are valabilitate 2010 -2015.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: SAUNDU , utilizator 13:05, 12 August 2013
Daca acest contract este incheiat inainte de oct 2011, cand a intrat in vigoare Noul cod civil, semnatura unui singur coproprietar este suficienta, operand mandatul tacit reciproc al sotilor.
Din pacate, un contract de inchiriere neinregistrat la finante este lovit de nulitate.
Ultima modificare: Luni, 12 August 2013
Alexandru Focia, Avocat
Neinregistrarea contractului de inchiriere la administratia financiara nu atrage nulitatea acestuia. Contractul de inchiriere este un contract consensual, fiind valabil incheiat prin simplul acord de vointa al partilor fara vreo alta formalitate suplimentara cum ar fi in registrarea la AFP.
In ceea ce priveste semnarea de cartre un singur coproprietar, contractul este valabil incheiat daca s-a incheiat in 2010, inchirierea fiind un act de administrare, de punere in valoare a bunului iar nu de dispozitie, motiv pentru care nu este necesara semnarea de catre toti coproprietarii. Desigur coproprietarul nemultumit se poate intoarce impotriva coproprietarului semnatar.
Va multumesc si revin cu o precizare:
Contractul incheiat in august 2010 de mine si doamna nu a fost aratat la agentia imobiliara.Azi am aflat ca pe contractul apartamentului figureaza si fratele ei care doreste sa-i dau chiria 50% din 2010 pina in prezent.Cum ma pot apara?
Dvs. ati platit chiria integral locatorului. In acest caz, fratele dnei are dreptul de a se intoarce impotriva surorii sale pentru partea de chirie care i se cuvine.
Sigur eu am platit doamnei chiria integral la termen.Asa am spus si eu,dar doreste sa plec din apartament(de frate este vorba) ca vrea sa mute aici.Eu in conditiile aceste ce pot face?.
Telefonic mi-a spus ca nu recunoaste acest contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract de inchiriere genarul genarul La Adm. Financiara din Curtea de Arges mi se fac mii de probleme la inregistrarea contractului. Eu detin impreuna cu fratele meu ocasa nationalizata in ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare imobil inchiriat aartist aartist In situatia in care vanzatorul vinde un imobil inchiriat (inregistrat/neinregistrat la administratia financiara), cumparatorul necunoscand acest lucru, ... (vezi toată discuția)
Inchiriere garsoniera PIFOU PIFOU Sunt persoana fizica proprietar al unei garsoniere.Doresc sa inchiriez garsoniera catre angajata unei firme careia ii plateste firma chiria.Aceasta persoana ... (vezi toată discuția)