Sambata, 10 august mi-a fost retinut permisul pe motiv de viteza neregulamentara. In dimineata aceasta am depus o plangere contraventionala impotriva procesului verbal.
Va rog sa imi spuneti, in cazul unei hotarari judecatoresti nefavorabile, termenul de 48 de ore pentru posibilitatea achitarii a jumatate din amenda mai este valabil si curge din momentul ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti, sau acest termen de 48 ore se calculeaza doar de la data primirii procesului verbal (chiar daca a fost depusa o plangere contraventionala).
Termenul de 48 h este valabil de la data luarii la cunostinta despre procesul verbal de contraventie respectiv, de la data inmanarii acestuia de catre agentul de politie.
Ordonanta nr. 2/2001 (actualizata), privind regimul juridic al contraventiilor, art/28:
"Art. 28. - (1) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres. Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare, iar termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare."