am de platit o sulta, in baza unei hotarari judecatoresti, de anul trecut. persoana careia trebuie sa-i platesc, a obtinut titlu executoriu prin instanta de judecata. am cateva intrebari lamuritoare:
1. exista o procedura anume privind obtinerea unui titlu executoriu, eu nu avand nicio somatie de plata sau o cerere privind plata sultei?
2. persoana care a obtinut titlul executoriu nu trebuia sa faca dovada ca este mostenitorul de drept prin succesiune?
3. sulta trebuie platita la 3 persoane (mama si doi copii care nu au facut succesiunea dupa sot, respectiv tata). doar una a solicitat sulta fara ca celelate 2 sa fie de acord. este corect?
multumesc.
Hotararea judecatoreasca in baza careia spuneti ca aveti de platit sulta, reprezinta titlul executoriu.
Asta inseamna ca a existat un proces. Daca puneati la indoiala calitatea de mostenitor, ar fi trebuit ca la momentul judecarii sa fi sesizat instanta de judecata cu acest lucru.
Daca sulta stabilita prin hotararea judecatoreasca o datorati catre 3 persoane, oricare dintre cele 3 persoane poate sa o solicite, iar daca refuzati sa puna in executare acea hotarare care constituie, asa cum va spuneam mai sus, titlu executoriu.
Catre cine ati fost obligat la plata sultei? Catre mama si copii sau catre defunct?
Normal tb sa achitati sulta persoanei indicate in hotararea ramase irevocabila. Aceasta hotarare se investeste cu titlu executoriu si se executa de catre executorul judecatoresc la cererea creditorului.
Dvs ar tb sa achitati de buna voie aceasta obligatie, in caz contrar trecandu-se la executarea silita.