avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate

buna seara.as vrea sa ma lamuriti la urrmatoarele intrebari, cu precizarea reglementarilor legale in vigoare. este vorba de un apartament cu trei camere proprietate,2 soti si trei copii .discutia a pornit astfel : in cazul decesului unuia din sotii proprietari apartamentul se imparte astfel:50% sotului supravietuitor si 50% in mod egal copiilor care au calitatea de coproprietari (sau ce)?acum copiii pot veni in apartament (in cazul convietuirii cu sotul supravietuitor) cu partenerul lor de viata si fara acordul sotului supravietuitor? ce drepturi au copiii cata vreme traieste sotul supravietuitor ? din anumite motive, sotul supravietuitor poate refuza chiar si accesul unuia din copii(majori,casatoriti ) in imobil ?copiii pot invoca dreptul lor de proprietate pe care il au asupra imobilului-fiecare in cota lui,pentru a locui in acel imobil,neavand acordul sotului supravietuitor?in speranta ca m-am facut inteleasa,va multumesc pentru atentie.
Cel mai recent răspuns: morenamaria , utilizator 16:12, 13 August 2013
Faceti partajul.
Daca nu faceti partajul care este mai tare face ce vrea si cum vrea.
Mostenirea se deschide prin moarte.

Atat timp cat ambii soti traiesc, nu putem vorbi de un drept al sotului supravietuitor si nici de un drept de proprietate al copiilor.

Apartamentul (indiferent cate camere ar avea - chiar si 100) este in proprietatea celor ce sunt trecuti in actul de proprietate (probabil un contract de vanzare-cumparare), adica a celor 2 soti.

La acest moment copiii nu pot invoca niciun drept de proprietate. Acesta nu exista decat dupa decesul unuia dintre parinti.

Daca vorbim de o situatie probabila din viitor, atunci, dupa decesul unuia dintre soti, sotul supravietuitor si copiii din casatorie si din afara acesteia vor trebui sa dezbata succesiunea; in urma dezbaterii succesiunii cotele vor fi stabilite astfel: sotul supravietuitor va avea (pe langa cota lui de 50 %, fiind bun comun) la care se va adauga cota cote egale impartite intre sotul supravietuitor si ceilalti copii din restul cotei de 50 % ce se ar fi apartinut defunctului.

Abea atunci putem vorbi de un drept de proprietate al copiilor pe care acestia il pot invoca.

multumesc pentru raspunsuri!
as vrea sa imi spuneti cum ramane cu convietuirea in acelasi imobil,in situatia expusa mai sus- in care copiii vor sa traiasca cu partenerii de viata, fara ca parintii sa fie de acord.
Pana la urma un parinte e decedat sau nu ?
Cat ambii sunt in viata, isi pot evacua copiii majori sa stea acestia cu cine vor, dar nu in casa lor.
Dupa decesul unuia, copiii mostenesc o cota, dupa dezbaterea succesiunii, vor fi si ei coproprietari. Sotul supravietuitor are un drept de abitatie pana la partaj, deci nici atunci nu pot locui copiii cu cine vor daca parintele nu-i de acord. Vor ajunge probabil la partaj in caz de neintelegeri.

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate casa Corina6 Corina6 Apartamentul este construit si platit de ambii mei parintii in timpul casatoriei lor . Pe act apar ca coproprietari . La sucesiunea dupa decesul tatei , suntem ... (vezi toată discuția)
Sultă pentru renunțarea la cota-parte dintr-un imobil moștenit: cum se procedează când cel care vrea să preia tot imobilul nu dispune de toată suma la momentul dezbaterii moștenirii? negue_c negue_c Buna ziua, E vorba de o casa care a apartinut in proportie 50/50 (adica ambele nume pe contractul de vanzare) unor soti divortati. Unul a murit fara sa lase ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters84764 ContSters84764 Daca unul din parinti moare ,la cat timp se poate deschide succesiunea,unde trebuie deschisa si care sunt formalitatile acestuia?Ce drepturi au copiii ,ce ... (vezi toată discuția)