avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza contabila bloc
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza contabila bloc

buna ziua ,am si eu o problema cu expertiza contabila ,la noi la bloc,din 2008 pina in 2011 cheltuielile sau platit in doua parti o parte de locatari a platit la administrator ,care nu trebuia sa le incaseze si o parte la presedinte cedoi erau tot timpul prin procese, acum la noi la bloc este angajata din nou ca administratoare cea din aceea perioada 2008-2011,care la cererea unor locatari asa spune ea a facut regularizarea cheltuielilor printr-o expertiza contabila pe perioada 2008-2011.acum la sfarsitul lunii a afisat la fisier ca in urma acestei expertize fiecare locatar ,avem de plata anumite sume plus penalzari, dar pe afis este trecut numai ap.numele proprietarului si suma datorata,plus parafa expertului.,afisul nefiind nici datat.la cheltuielile afisate la inceputul acestei luni ne-a bagat la fiecare locatar 100 lei rata din suma datorata de fiecare in urma acestei expertize si fara aceasta suma de 100 de lei nu vrea sa ne incaseze restul cheltuieli.in acest caz ce pot sa fac,eu nu sunt dator la cheltuieili,nu am primit nici o hartie din 2008 ca asi fii restantier sunt. cu ele la zi.Nici macar nu mi-a aratat pe ce sunt restantier,ea spune ca cei ce am platit la presedinte am platit mai putin ca cei ce au platit la ea ,dar toti locatari avem datorii in urma acestei expertize. Puteti va rog sa-mi spuneti ce se poate face in acest caz?,si mai am o intrebare cat costa o asemenea expertiza ca ea ne-a bagat in cheltuieli si cate 20 lei expertiza tota 1600 lei.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:09, 24 Septembrie 2013
1-Aspectul ca platile lunare de intretinere au fost achitate partial atat la administrator cat si la presedinte ,probeaza incalcare a normelor in vigoare
La achitarea sumelor la administrator si la presedinte au fost intocmite si eliberate chitante justificative ?
2-In temeiul disp art 10 din L nr 230/2007 solicitati oficial presedintelui de asociatie sa va prezinte documentul incheiat cu ocazia expertizei contabile,prin care se impune individual suma de 100 lei rata din suma datorata de fiecare
3-Faptul ca administratorul de imobil refuza sa primeasca sumele avansate de proprietari in contul cotelor individuale de intretinere constituie abuz din partea acestuia
4-Costul unei expertize finaciar contabile este conditionat de obiectivele acesteia,de intinderea pe numar de ani si de onorariul persoanei specializate care efectueaza expertiza financiar contabila
Clarificarea aspectelor care va suscita interesul referitor la expertiza financiara si costul acesteia o puteti realiza solicitand oficial presedinteui de asociatie in temeiul disp art 10 din L nr 230/2007 sa va puna la dispozitie informatiile si documentele justificative
dar in caz ca refuza sa-mi ea cheltuielile lunare ,fara sa dau si aceea rata de 100 de lei din datoria de la expertiza ce pot sa fac? se poate pune la suma datorata din aceea expertiza si penalizari,iar penalizarile sunt egale cu suma datorata.eu nu am fost instiintat din 2008 ca asi fii avut nici macar un leu datorie,si pe lista restantierilor din aceasta luna in dreptul meu este cifra 0.ce pot sa fac, pot sa fac o contestatie ,si dupa aceasta sa deschid proces impotriva lor? la platirea cheltuielilor din 2008 pana in prezent mi s-au eliberat chitante .
Nu cred ca situatia se poate reglementa altfel decat printr-o hotarare judecatoreasca.
O expertiza contabila are efect juridic, daca a fost dispusa de catre o instanta de judecata (adica este o expertiza tehnica/ contabila judiciara) si daca in hotararea instantei de judecata se mentioneaza responsabilitatile, s-au facut precizari legate de modul de plata de catre locatari, a eventualelor cheltuieli suplimentare, rezultate din expertiza contabila.
Instanta trebuie sa hotarasca si modul in care s-au facut platile catre cei doi (corectitudinea acestora si dupa caz cum se recupereaza de la cel care a procedat ilegal).
Expertiza trebuie pusa la dispozitia locatarilor pentru consultare si adunarea generala este cea care hotareste modul de aplicare, gradual, al sumelor care trebuie eventual completate de catre locatari. In privinta penaliotatilor de intarziere, prin proces, acestea trebuie recuperate de la cel care a procedat ilegal, in conditiile in care locatarii au platit si lor nu li se poate imputa modul de incasare a cheltuielilor.
dar nu stiu daca s-a facut prin instanta nu s-a prezentat nici un document in acest sens ,unde pot afla daca este o expertiza prin instanta? presedinta a strins cateva semnaturi de la 28 de apartamente (in bloc sunt 84 de garsoniere )si a spus ca in numele asociatie a facut aceasta expertiza. la expertiza sa comparat chitantele de la cei care au platit la presedinte respectiv la administratoare.cei care au platit lla administratoare au platit mai mult tot felul de aberatii le-a bagat la cheltuieli.i,iar acum agajandu-se din nou la bloc ar fii ca o rasbunare pentru cei ce am platit la presedinte .dar repet pe fisier sa afisat numai sumele datorate si penalizarile nedatata numai cu stampila contabilului care a facut expertiza ,nici vorba de o hartie de la instanta,nu trebuia sa primesc si eu ceva hartie de la instanta sau sa fie afisata undeva pt toti locatari?
Solicitati in scris cu confirmare de primire, prin posta, daca nu va da numar de inregistrare, sa primiti expertiza/ sa fie afisata expertiza la scara.
Sesizati in scris primaria - corpul de inspectori care au in sarcina si asociatiile de locatari.
Listele de plata la asociatie trebuie semnate de catre contabil, administrator si cenzori (in mod legal - 3 cenzori).
Dupa mesajele dvs. inteleg ca situatia este delicata. Un prim pas ar fi sa se convoace o adunare generala, la care sa participe toti locatarii si cele doua personaje despre care vorbiti, care sa prezinte fiecare versiunea sa.
Banii incasati de la locatari (pentru care s-au dat chitante) trebuiau sa fie dati mai departe, al furnizorii de servicii pentru asociatie (apa rece, apa calda, canalizare, gunoi, etc.) si sa existe docuemnte justificative pentru aceste plati.
Cred ca trebuie sa apelati (daca nu s-a apelat anterior) la instanta de judecata, daca prin primarie (primaria da aviz pentru administrator/ contabil, acestia sunt inregistrati la primarie) nu reusiti sa aflati in ce situatie va aflati.

Alte discuții în legătură

Datorii cheltuieli bloc KOSOVO123 KOSOVO123 dupa cat timp se prescrie o datorie la bloc.Administratorul blocului si presedintele au adunat semnaturi de la cativa proprietari si in numele asociatie a ... (vezi toată discuția)
Problema asociatie de proprietari - datorii la utilitati acumulate din cauza administratorului constantinmihaela92 constantinmihaela92 Am si eu o problema. Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc are o datorie foarte mare la utilitati pentru neplata facturilor. Explicatia ... (vezi toată discuția)
Este legal sau nu? hadrys hadrys daca ai fost dat in judecata de asociatia de locatari, iar in timpul procesului ai achitat suma restanta, iar ca drept urmare procesul a fost anulat este ... (vezi toată discuția)