Marius Nou a scris:
Notificarea mi-a fost data de angajator in data de 17 martie, iar ea este datata din 16 martie. Prin aceasta notificare angajatorul imi comunica faptul ca sunt convocat pe data de 17 martie ora 10:00 la sediul firmei in vederea efectuarii cercetarii prealabile cf. art. 267 alin. 1 din Codul Muncii pentru rezolvarea situatiei dosarului de personal. In cazul neprezentarii vor fi aplicate prevederile art. 264 alin. 1 lit. f din Codul Muncii, corobort cu art 267 alin 3 din Codul Muncii. Notificarea a fost intocmita in trei exemplare si mi-a fost inmanata cu o ora si jumatate inainte de sedinta.
Pentru a vedea daca ei chiar sunt in stare sa sustina ceea ce imi cer prin aceasta notificare i-am intrebat direct daca stiu ce contin articolele mentionate in notificare si am ramas surprins de faptul ca habar nu au despre aceste articole motivand faptul ca trebuie sa ma interesez singur despre ce e vorba.
In notificare nu se mentioneaza faptul ca sunt in preaviz pana pe data de 19.03.
In conformitate cu prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.75. (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai
inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare si propunerea sanctiunii, angajatorul constituie
o comisie. Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un
reprezentant al organizatiei sindicale al carui membru este salariatul cercetat.
(3) Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare
inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.
(4) In cadrul cercetarii se vor stabili faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au
fost savarsite, precum si orice date concludente dupa care sa se poata stabili existenta
sau inexistenta vinovatiei. Ascultarea si verificarea apararilor salariatului cercetat sunt
obligatorii.
(5) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (4) fara
un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea
cercetarii disciplinare prealabile.
(6) Activitatea de cercetare a abaterii disciplinare impune stabilirea urmatoarelor
aspecte:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
(7) Salariatul are dreptul sa cunoasca toate actele si faptele cercetarii si sa solicite in
aparare probele pe care le considera necesare.
(8) Comisia propune aplicarea sau neaplicarea unei sanctiuni disciplinare dupa finalizarea
cercetarii.
(9) Lucrarile comisiei de disciplina se consemneaza intr-un registru de procese verbale.
(10) La stablirea sanctiunii se va tine seama de cauzele si gravitatea faptei, de
imprejurarile in care fapta a fost comisa, gradul de vinovatie al salariatului, eventualele
sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
(11) In baza propunerii comisiei de disciplina angajatorul va emite decizia de
sanctionare.
In cazul dumneavoastra s-a incalcat prevederile art 75 alin 3 si in consecinta puteti sa solicitati anularea respectivei decizii de concediere/