avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DAUNELE MORALE IN LITIGIILE DE MUNCA!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DAUNELE MORALE IN LITIGIILE DE MUNCA!

Buna ziua!
1)In procesele care au ca obiect recuperarea drepturilor salariale se pot cere daune morale?
2)Am trimis o notificare angajatorului in care i-am solicitat plata drepturilor salariale restante in termen de 5 zile.Termenul dat este legal?Trebuia un termen mai mare?Ce spune legea in acest sens?

Multumesc !
O zi buna tutror!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:45, 18 Martie 2009
Buna ziua.In conformitate cu dispozitiile art.161 alin 4 din Codul Muncii "intârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului".Nu exista un termen pentru notificarea la care faceti referire de fapt nici pentr aceasta nu exista un temei legal, ea nefiind obligatorie.Recomandarea mea este sa angajati un avocat care va stii sa va sustina cauza cu precizarea ca eventualele cheltuieli pe care le veti face cu acesta vor fi suportate de angajator.
adiv a scris:

Buna ziua.In conformitate cu dispozitiile art.161 alin 4 din Codul Muncii "intârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului".Nu exista un termen pentru notificarea la care faceti referire de fapt nici pentr aceasta nu exista un temei legal, ea nefiind obligatorie.Recomandarea mea este sa angajati un avocat care va stii sa va sustina cauza cu precizarea ca eventualele cheltuieli pe care le veti face cu acesta vor fi suportate de angajator.

1)Nu era normal ca la notificarea trimisa sa mi se dea un raspuns, un motiv pentru care nu se face plata?
2)Observ ca textul de lege ofera doua variante:intarzierea nejustificata a platii salariului SAU neplata acestuia...rezulta ca pur si simplul fapt ca nu mi-a achitat drepturile salariale imi da dreptul de a solicita daune morale, nu-i asa?
Avand in vedere faptul ca notificarea la care faceti referire nu este obligatorie, se poate interpreta ca nici raspunsul nu este obligatoriu.Pentru intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia leguitorul face referire la daune interese si pe acestea le puteti solicita.
adiv a scris:

Avand in vedere faptul ca notificarea la care faceti referire nu este obligatorie, se poate interpreta ca nici raspunsul nu este obligatoriu.Pentru intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia leguitorul face referire la daune interese si pe acestea le puteti solicita.

Multumesc frumos pentru lamuriri!
Cu multa placere si nu uitati de recomandarea mea, aceea de a va angaja un avocat

Alte discuții în legătură

Daune-interese, dreptul muncii Radamante Radamante 1. Un salariat obtine o hotarare de instanta prin care angajatorul este obligat sa ii plateasca diferente salariale actualizate cu rata inflatiei. 2. Potrivit ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi salariale cremil cremil Cum imi mai pot recupera drepturile salariale datorate de firma dupa desfacerea contractului de munca ca urmare a restrangeri activitatii? (vezi toată discuția)
Recuperarea drepturilor salariale restante Papp Cristina Carmen Papp Cristina Carmen Buna ziua~ In calitate de salariat al unei societati comerciale care nu mi-a achitat drepturile salariale restante de 4 luni de zile, as dori sa stiu in ... (vezi toată discuția)