Buna ziua. Lucrez la un xerox si de ieri m-a anuntat seful meu ca nu mai muncesc la ei fara preaviz si la cere. A venit ieri sotia si mi-a spus ca am doua variante ori imi dau demisia ori ma ancheteaza indisciplinar. Mentionez ca lucrez de 3 ani in aceasta firma cu contract de munca 8 ore pe zi. Seful meu vrea sa predea firma fratelui lui si nu vrea sa-mi dea somaj. A zis ca se duce la politie. Ce se poate face? Eu cica figurez ca sunt in concediu dar nu am semnat nici o cerere. Nu am semnat nimic. Multumesc anticipat
Din ce relatati reiese ca anumite fapte ale angajatorului nu sunt legale si nici morale. Ele pot fi reclamate si sanctionate.
Pe de alta parte, dragoste cu sila nu se poate, adica daca nu va mai vor, nu va mai vor.
Mai precis care ar fi intrebarea dvoastra?
Vreti sa ramaneti la acel loc de munca chiar daca angajatorul nu va doreste? Sau vreti sa ii faceti reclamatie undeva? Sau doriti sa va disponibilizeze cu art.65 ca sa luati somaj?
1. Indemnizatia de somaj nu o plateste angajatorul ci statul asa ca nu vad ce ar avea el de castigat daca dvs. nu beneficiati de aceasta indemnizatie.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).
3. Daca demisionati sau va concediaza disciplinar nu veti mai putea beneficia de indemnizatie de somaj.
4. - Daca v-a amenintat cu concedierea disciplinara si cu Politia inseamna ca ati facut ceva de ati incalcat disciplina sau ati facut vreo fapta ilegala.
- Daca stiti ca nu ati facut nimic ilegal atunci nu demisionati, lasati-l pe angajator sa aiba initiativa incetarii CIM.
multumesc mult pentru raspuns! Pana la urma si-au dat seama ca nu au cu ce sa ma ancheteze disciplinar. Seful meu vrea sa predea firma fratelui de aceea el nu mai vroia sa lucrez in aceea firma. Nu aveam state de plata semnate de 2 ani de zile si multe nereguli si si-a dat seama ca nu are ce sa ancheteze problema e ca mi-a dat preaviz unde specifica ca nu e din vina angajatului dar nu vrea sa-mi plateasca luna august in care am preavizul. Legal ar trebui platita din cate stiu eu....
Si nu vreau sa lucrez in aceea firma eram singura angajata mai ales ca anul acesta am o licenta de dat...si lucrez de acasa in domeniul it-ului ....nu trageam neaparat de acel post..dar moral si legal imi vroiam drepturile si nu acceptam sa imi dau demisia pur si simplu ca si cum eu as fii de vina pentru faptul ca seful nu se mai poate ocupa de firma si nu mai are timp... Si nu am facut nimic ilegal....de aceea nici nu am semnat demisia.....In sfarsit mi-au dat preaviz sa ies in somaj.....
La incetarea raportului de munca, angajatorul are urmatoarele obligatii:
- inmanarea unui exemplat de pe decizia de incetare a c.i.m.
- inmanarea adev. de vechime
- inmanarea adev. pentru somaj , daca raportul de munca a incetat astfel incat fostul salariat sa poata benefdicia de somaj. - sa achite drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. Acest lucru se poate face, in functie de decizia angajatorului, fie la data incetarii c.i.m. , fie la data stabilita prin c.i.m. pentru plata salariului.
Prin urmare, angajatorul are obligatia sa va plateasca toate drepturile salariale pana la data incetarii efective a contractului
Conflict munca
dany.ctyn
patronii mei desfinteaza societatea si ne cere sa facem o cerere de demisie pe motiv ca unul dintre ei infiinteaza in cateva zile o noua societate si ne va ... (vezi toată discuția)
Demisie
rrod
esti un muncitor model al unei institutii ! patronul vine si iti transmite ca trebuie sa demisionezi! motivul? niciunul ! cum trebuie sa reactionez ! ce ... (vezi toată discuția)