1.Angajatul părăsește locul de muncă fără aprobarea vreunui șef.Are un accident în piață.Care este răspunderea maistrului (sau al oricărui alt șef)?
2.Angajatul are acordul șefului să plece mai repede,dar fără a face o cerere scrisă în acest sens.Are o problemă și i se dă voie să plece mai repede,din păcate are un accident.Care este răspunderea maistrului (sau al oricărui alt șef)?
Se face o cercetare a evenimentului produs de catre o comisie numita la nivelul angajatorului, daca accidentul s-a soldat cu incapacitate temporara de munca, respectiv de catre ITM, daca accidentul s-a soldat cu invaliditate sau deces.
Din declaratiile care se iau, se stabileste daca victima era in timpul orelor de serviciu sau in afara acestora. Daca exista un document scris, aprobat de cel in drept conform Regulamentului de ordine interioara (ROI), inregistrat cu nr. si data, atunci evenimentul produs in afara teritoriului firmei, cand lucratorul nu efectua o sarcina de serviciu, nu se incadreaza ca accident de munca (AM).
Daca nu exista documentul mentionat mai sus, aprobat si inregistrat corespunzator, evenimentul produs, in conditiile in care cineva (in speta maistrul) a fost de acord ca lucratorul sa plece in timpul programului de lucru, in afara locului sau de munca, iar lucratorul a suferit un accident, atunci evenimentul este inregistrat de catre firma ca AM, iar cel care a aprobat (verbal) va fi sanctionat disciplinar conform ROI/ contraventional, dupa caz.
Daca accidentatul a parasit locul de munca/ postul de lucru fara aprobarea conducatorului locului de munca (aprobare chiar verbala), atunci evenimentul nu se incadreaza ca AM, nu se va plati accidentatului concediul medical de catre firma si accidentatul, la revenirea din incapacitatea temporara de munca, risca sa fie concediat.
Accident de munca
lotus25
Daca in urma unui accident de munca in constructii a rezultat decesul unui om, care sunt repercursiunile asupra colegilor? Acesta (maistrul) a facut ... (vezi toată discuția)