avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartire mostenire cu testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartire mostenire cu testament

Bunicul si bunica au decedat in 1992. Au avut 7 copii si 15.5ha teren agricol. Tatalui meu si la un frate X le-au lasat testamente pe 2.5ha teren(la fiecare in parte).Cat ar fi trebuit sa primesca fiecare copil dupa dezbaterea succesiunii?
Cel mai recent răspuns: 12mihaela , utilizator 16:46, 18 August 2013
Impartiti 15,5 la 7 si va da 2,21 . Deci tb sa le revina la fiecare din cei 7 copii 2.21 ha.
Scădeţi 5 ha din total. Rezultatul (10,5 ha) se împarte la cei şapte copii, cei doi fraţi beneficiari ai testamentului avînd şi vocaţie legală.

Deoarece, potrivit vechiului cod civil (aplicabil speţei) rezerva succesorală este de 3/4 din masa succesorală (adică de 11,62 ha), dacă ceilalţi fraţi au cerut reducţiunea testamentului, atunci gratificaţia celor doi fraţi se va reduce la 3,88 ha (adică 1,94 ha de fiecare), restul de 11,62 ha urmînd a fi împărţit la toţi cei şapte fraţi (1,66 ha de fiecare).
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire mihaelamihaela1234 mihaelamihaela1234 Bunicul meu a avut 7 copii si o avere compusa din :15.5ha teren extravilan si teren intravilan in suprafata de 2500mp si 1500mp. El a dat pamant la fiecare ... (vezi toată discuția)
Contestare titlu de proprietate mariaioanacampioana mariaioanacampioana Exista un titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991 pe 5.5ha extravilan+1500mp intravilan si 3 persoane beneficiare. Un proprietar a avut anterior ... (vezi toată discuția)
Unul dintre soti moare, mai sunt 2 copii reveilquidam reveilquidam Buna ziua, Intrebarea mea concreta se refera la testamentul olograf. Bunicul meu a redactat de mana un testament olograf semnat NUMAI DE EL in care decide ... (vezi toată discuția)