Amestecati putin lucrurile, asa ca se impune sa le lamurim.
Potrivit dispozitiilor noului cod civil, instanta stabileste odata cu desfacerea casatorie si cererile accesorii divortului cum sunt stabilirea locuintei minorilor, exercitarea autoritatii parintesti, pensia de intretinere in favoarea minorilor , numele ce va fi purtat de soti dupa desfacarea casatoriei si stabilire unui program de vizita, in cazul in care se solicita .
Nu intamplator, am lasat la sfarsit stabilirea programului de vizita in favoarea minorilor, pentru ca in cazul dvs., nefiind solicitat un astfel de program, instanta in mod corect a mentionat in dispozitiv ca "tatal pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu minorii".
Cu alte cuvinte, la acest moment, daca mama minorilor nu va permite vizitarea minorilor prin buna intelegere, este necesar sa promovati o noua actiune, pe calea careia sa solicitati stabilirea unui program de vizita al minorilor, pentru ca altminteri nu o puteti obliga.
In privinta fiului cel mare care va implora sa-l luati la dvs., nu-mi dau seama cum s-a ajuns la situatia aceasta, pentru ca fie nu ati solicitat ca locuinta acestuia sa fie stabilita la dvs., fie nu v-ati aparat corespunzator, pentru ca imi inchipui ca in situatia in care ar fi fost ascultat de instanta cu privire la optiunea sa de a locui cu unul din cei doi parinti, si-ar fi exprimat dorinta de a locui cu dvs. ( minorii pot fi ascultati chiar si sub varsta de 10 ani pentru motive temeinice).
Ca sa conchid, pentru program il puteti solicita pe cale unei alte actiuni, iar pentru fiul de mare, in functie de cum evolueaza lucrurile si apar imprejurari noi care nu au fost avute in vedere de instanta, puteti promova o noua actiune pe calea careia sa solicitati ca locuinta acestuia sa fie stabilita la dvs.