avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare bani cumparare casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare bani cumparare casa

Buna ziua,
in 2007 am cumparat ( impropriu spus ), punand bani impreuna, eu , sotia mea si socrii mei, un apartament cu trei camere. Eu si sotia am platit avansul de 15 mii euro ( 10 mii aveam cash si 5 mii am facut un imprumut de nvoi personale ), iar la finalizare socrii 50 mii de euro, motiv ptr care au vrut ca actele sa fie numai pe numele lor . Cei 15 mii euro au fost platiti, cu acte pe numele meu si al sotiei, la notariat. La finalizare acel precontact a fost anulat si s-a facut contractul final. Ideea a fost ca cei 50 mii de euro sa le fie returnati socrilor sub forma de rate, fara dobanda si fara nimic, practic un ajutor din partea lor ptr. noi ca sa nu mai facem imprumut in banca. Incepand cu 1 ianuarie 2008 am inceput sa le dam banii inapoi socrilor, lunar cate o rata de cca 150 euro ( bineinteles fara chitante, erau socrii, nu? ). In aceasta intelegere ( verbala ) intra sa-l tinem la noi si sa avem grija de socrul meu ( cu handicap locomotor ) timp de un an de zile, perioada in care soacra mea sa stea singura in apartamentul ei. Pana la urma au trecut trei ani in care nu s-a schimbat nimic decat ca soacra mea a inceput sa o " intoarca" pe sotia mea impotriva mea, lucru care i-a si reusit si a facut ca in iunie 2011 sa fiu dat afara din casa platita de mine ca si avans si ca si rate 3 ani jumatate. In februarie 2012 s-a produs si divortul, moment la care ma asteptam sa clarificam si situatia banilor, divortul fiind amiabil. Nu am primit nici un ban. Intrebarea este daca exista vreo sansa sa mai recuperez cei10650 euro partea mea ( 5000 la avans + 2500 creditul ptr avans + 3150 rate ), neavand nici un act, decat precontractul, probabil martor vanzatorul, niste declaratii scrise ale sotiei cu toate aceste calcule in care ea mentioneaza perioada si sumele date de mine parintilor ei ?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:09, 18 August 2013
Da, prin actiunea de partaj se poate obtine suma reprezentand "jumatatea" avansata de dvs. vanzatorului, daca acesta va recunoaste primirea sumei respective, intrucat sotia nu cred ca va mentiona existenta unei astfel de obligatii. Mai trebuie si doi martori de nadejde care sa cunoasca situatia (de preferat acel martor de la momentul semnarii precontractului)...Bafta.
Prin acţiunea de partaj se împart bunurile soţilor. Patrimoniul din comunitatea de bunuri.

Cum sumele plătite socrului nu fac parte din acest patrimoniu, nu puteţi pretinde soţiei să vă despăgubească pentru sumele plătite de dumneavoastră tatălui ei.

Creanţa dumneavoastră este împotriva socrului. Doar împotriva lui vă puteţi îndrepta, şi asta doar pentru sumele pentru care nu a intervenit prescripţia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa mitzumiky mitzumiky Buna ziua , As dori sa imi raspunde-ti la urmatoarea intrebare . Socrii mei au probleme cu casnicia si soacra mea vrea sa bage divort. Socrul meu are un ... (vezi toată discuția)
Valoarea de partaj este din momentul divortului? vasile-2011 vasile-2011 Valoarea de partaj este din momentul divortului? Daca valoarea unui apartament bun comun a crescut dupa data divortului, la partaj se considera valoarea ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna ziua, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o nelamurire. inainte de casatorie detineam un apartament pe numele mamei mele, apartament care l-am vandut ... (vezi toată discuția)