avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea pensionarii - intrebare grupa I
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea pensionarii - intrebare grupa I

Buna ziua,

Tatal meu este nascut in februarie 1956 si are 13 ani de munca incadrati in grupa I pe care i-a terminat in 1994 cand si-a schimbat locul de munca. In total are 37 de ani de cotizatie in campul muncii. Conform legii 263/2010 cand ar putea iesi la pensie (avan in vedere ca a lucrat inainte de aprilie 2001) isi va pastra anii sau se vor schimba?

Am cititi legea si tabelul nr 1 (lege propusa) vs tabelul nr 4 mi-a creat confuzii, si diferentele de ani reusi sunt foarte mari, va rog sa ma ajutati!

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:17, 19 August 2013
cel mai bine este sa mergeti la casa de pensii cu cartea de munca si va spun concret cand va pensionati
Daca anii de grupa sunt in procent de 100%:
-Aduc o perioada suplimetara la vechimea in munca de 6 ani si 6 luni(6 luni la 1 an).
-O reducere cu 2 ani si 6 luni a varstei standard de pensionare(65)
-O majorare cu 50% a punctajului aferent perioadei respective.

www.avocatnet.ro/content/for...
1. Pentru un barbat nascut in februarie 1956 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 13 anilucrati in gr. I de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 2 ani si 6 luni (65/0 - 2/6 = 62 de ani si 6 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 6 ani si 6 luni (37/0 + 6/6 = 43 de ani si 6 luni).

3. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 62 de ani si 6 luni, in august 2018;
- pensie anticipata (fara diminuare), la 60 de ani, in februarie 2016.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare pensionare gheorgheandries gheorgheandries sunt nascut in 1956,am 37ani de munca,din care 16ani grupa 1,+5ani grupa speciala cand pot iesi la pensie? (vezi toată discuția)
Varsta pensionare Adina Haiduc Adina Haiduc Buna ziua, As dori sa stiu la ce varsta poate iesi la pensie barbat cu urmatoarele date: - nascut: 29.06.1956 - ani de munca: 40 ani din care 12 ani si 4 ... (vezi toată discuția)
Data pensionare agronom agronom Sunt nascut la 10.02.1953,si muncesc din 1978 pina in prezent.Stagiu de cotizare la zi si as dori sa stiu cind pot iesi la pensie,avind 17 ani de munca in ... (vezi toată discuția)