avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administrator asociatie locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administrator asociatie locatari

Buna ziua.Intrebarile mele sunt : 1) daca o asociatie de proprietari poate avea ca administrator si presedinte persoane care sa nu fie remunerate (fara CIM sau conventie) ; 2) Administratorul poate fi o persoana cu studii medii, sau trebuie sa aiba alte atestate din partea primariei , care sunt prevederile legale in acest sens.

Deoarece cheltuielile pe scara sunt foarte mari si nejustificate, am decis infiintarea unei asociatii pe scara, fara cheltuieli de acest gen, dar cu presedinte, administrator si persoanele care legal vor avea responsabilitatile potrivit acestor posturi. Este obligatoriu a fi remunerate sau atestate in vreun fel de o autoritate publica locala?
Ultima modificare: Luni, 19 August 2013
cristina_71, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Administratorul trebuie angajat (cu CIM). Angajarea presupune, ca si contractul de angajare, ca are niste obligatii si drepturi legale. I se intocmeste si o fisa a postului atasata contractului de munca prin care i se detaliaza atributiile pe care trebuie sa le aduca la indeplinire ocupandu-se de gestiunea si administrarea blocului. Prin acest contract trebuie sa fie si salarizat. Sunt suficiente studiile medii si un atestat de la primarie.

Presedintele poate sa nu fie indemnizat, dar de asemenea trebuie sa semneze un contract de mandat (in care se stpuleaza faptul ca nu este indemnizat), dar prin acest contract isi ia niste obligatii pe care trebuie sa le duca la indeplinire.

Nu e recomandabil sa nu platiti o munca si o activitate care se desfasoara in beneficiul tuturor. Daca o face benevol, nici nu veti putea avea pretentii. La un moment dat poate sa se sature si sa nu se mai ocupe de nicio activitate din asociatie.
Sunt ei cu numele si presedinti platiti, darmite neplatiti.

Ieftin vrei, ieftin o sa primesti, iar ieftinul te poate costa uneori foarte mult.


glodianu a scris:


puteti sa atacati in instanta si tot o data dizolvarea lor, adica a Presedintelui, Adimistratorului ,e.t.c.




Nu este necesara solutionarea de astfel de situatii de catre instanta,in conditiile existentei dispozitiilor
HG nr 1588/2007 Art. 17
(1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;
b) emite, daca este cazul, decizii scrise privind regulile pentru ducerea la indeplinire a hotararilor adunarilor generale si pentru respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea asociatiei de proprietari;
g) pentru realizarea scopului si a activitatilor asociatiei de proprietari, angajeaza si demite personalul necesar, incheie si reziliaza contracte cu persoane fizice/juridice;
n) gestioneaza situatiile exceptionale si de criza;

cristina_71 a scris:
1) daca o asociatie de proprietari poate avea ca administrator si presedinte persoane care sa nu fie remunerate (fara CIM sau conventie) ;

Da. Asociatia poate alege un presedinte, membrii comitetului si cenzori. Daca acestia accepta sa lucreze fara a fi platiti, membrii comitetului executiv pot prelua atributiunile administratorului. Daca apelati la o persoana ce nu au fost aleasa in comitet, pentru functia de administrator, nu aveti cum sa-l numiti administrator decat pe baza de CIM, salariu...
2) Administratorul poate fi o persoana cu studii medii, sau trebuie sa aiba alte atestate din partea primariei , care sunt prevederile legale in acest sens.

Studiile administratorului le verifica comisia din primarie care atesteaza administratori. Asa ca daca are atestat eliberat de primarie, inseamna ca are studiile necesare.
Deoarece cheltuielile pe scara sunt foarte mari si nejustificate, am decis infiintarea unei asociatii pe scara, fara cheltuieli de acest gen, dar cu presedinte, administrator si persoanele care legal vor avea responsabilitatile potrivit acestor posturi.

Cred ca e o greseala de exprimare cand spuneti ca aveti cheltuieli mari pe scara si-ati decis din aceasta cauza sa infiintati asociatie pe scara!! Unde-i schimbarea? Poate considerati ca aveti cheltuieli mari pe bloc, pe asociatia mare...



Avem cheltuieli mari pe scara si datorii la furnizori, deoarece unii dintre locatarii de la etajele superiaoare au reparat acoperisul si nu au mai platit inretinerea, asociatia veche a preluat debitele lor in contul acestor reparatii. Majoritatea dintre cei ce locuim pe scara nu credem in veridicitatea acstor actiuni pretinse, nici nu stiu daca asociatia are dreptul sa faca acest lucru. Mentionez ca reparatia nu s-a facut prin asociatie ci a fost o intelegere pe scara. Ulterior unul dintre locatari a facut acest transfer de debite pe scara. Avem de plata si lucrari care nu s-au efectuat niciodata pe scara noastra (de ex. vopsit usa intrare, inlocuit geam intrare) care stim ca a fost dat de un "vecin " de la firma lui, si probabil i s-au dat lui banii pe geam si celelalte lucrari inexistente, sau a fost scutit de plata de la asociatie. Sunt legale astefel de lucruri, adica asociatia scuteste un locatar de la plata si platesc ceilalti ?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
cristina_71, utilizator
....daca ceilalti nu i-au platit reparatia pe care el a facut-o in locul asociatiei, adica unde ar fi trebuit sa platiti cu totii....!?!
Uite-asa se imbarliga lucrurile acolo unde nu exista o organizare si unde fiecare striga ce vrea si nu e nimeni care sa conduca. Conduc toti si scufunda caruta, ca unul trage "hais" si altul "cea".

Alte discuții în legătură

Contract de munca sau ce ? mitzmi mitzmi Este in acelasi timp: presedinte, administrator, CONTABIL, gestionar, casier ,la bloc cu 12 apartamente (calculeaza doar pt. consum electricitate si ... (vezi toată discuția)
Presedinte eugarizn eugarizn Buna ziua! in asociatia noastra, presedintele indeplineste si functia de casier in urma unei adunari generale reconvocate. Aceasta functie a fost indeplinita ... (vezi toată discuția)
Administrator bloc, functionar public? timpuriu timpuriu prin atestatul primit de la primarie adiministratorul de bloc se poate asimila functionarilor publici si in cosecinta sa raspunda ptr abuzurile pe care le fac ... (vezi toată discuția)