As vrea sa stiu in ce conditii si cum poate un angajator sa modifice timpul de munca lucrat pe saptamana. Mai precis, contractele de munca ale angajatilor sunt 8 ore/zi, 40 ore/saptamana. Adica ei lucreaza 8 ore /zi timp de 5 zile pe saptamana. Intrebarea se refera la modificarea urmatoare: 8 ore/zi dar timp de 3 zile pe saptamana. Este posibil asa ceva?
MOdificarea contractului de munca semnalata de dvs. implica acordul partilor.Actul aditional va fi semnat de angajator si de angajat. Reducerea timpului de munca implica in acelasi timp si reducerea salariului.
Desfasuram comert cu ridicata de piese auto. La nivel de firma nu exista un contract colectiv de munca. Fiecare angajat are un contract individual de munca in care la durata timpului de munca este trecut 8 ore pe zi si 40 ore /saptamana. Se poate sa aduc un act aditional la aceste contracte prin care sa modific doar timpul de munca cu 8 ore/zi dar 24 ore/saptamana?. Normal ca acest lucru se va face cu acordul angajatilor. As fi vrut sa stiu daca acest tip de modificare este legala sau Codul muncii ma obliga sa am 40 ore/saptamana. Eu personal nu m-am intalnit cu asa ceva. Daca acest tip de modificare ar fi ok, trebuie redus si salariul brut de incadrare?
Multumesc
Orice modificare a contractului individual de munca in sensul celor prezentate de dumneavoastra este legala daca exista acordul partilor si se incheie un act aditional la CIM. De vreme ce se diminueaza programul de munca, este logic sa se diminueze proportional cu reducerea programului si reducerea salariului brut de incadrare, chiar daca la final rezulta un salariu sub minimul pe economie.