avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia de intreþinere

Am si eu o intrebare, ce i se poate intampla unui tata care este dat in judecata pentru ca nu a platit pensia alimentara de aproape 9 ani? Mentionez ca de 9 ani nu mai are nici un venit pentru ca nu mai are servici.
Nu l-am dat in judecata pana acum pentru ca mi-a fost mila de el, acum a murit mama lui care avea o casa si m-am oferit sa-l ajut ( e singurul mostenitor) cu bani sa deschida succesiunea numai sa faca ceva si sa trecem si copilul pe acte. I-am spus ca nu ma intereseaza sa treaca apartamentul pe numele meu sau al copilului ci doar sa facem un act prin care copilul sa fie acoperit in viitor . I-am propus sa facem clauza de intretinere iar copilul (care peste o luna va face 18 ani) sa aiba grija de el si sa-l lase sa locuiasca acolo pana cand va muri, numai ca pe urma sa-i ramana copilului casa.
El vrea sa vanda apartamentul si sa se muta la sibiu eu vreau sa fac ceva pentru copilul nostru.
Pot sa-l oblig intr-un fel ca sa nu poata vinde apartamentul? i se poate pune interdictia de a vinde mostenirea (dar succesiunea nu a deschis-o) pana nu plateste pensia alimentara.?
Va rog sa-mi dati un sfat in privinta asta.
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 09:48, 19 Martie 2009
trebuia demult sa-i faceti plangere penala pt abandon de familie si pt nerespectarea hot. judecatoresti prin care s-a dispus plata pensiei.
cu apartamentul mostenit el este liber sa faca ce doreste.
Aveti vreo hotarare de obligare a tatalui minorului la plata pensiei de intretinere ? Daca da formulati plamgere penala impotriva acestuia pentru abandon familial conform ,art.305 c.pen si conditionati retragerea plangerii de rezolvarea problemei legate de mostenire.Daca nu aveti nicio hotatare judecatoreasca de obligare la pensie,formulati o actiune pentru pensie,daca minorul se afla in continuarea studiilor cerand ca instanta sa stabileasca un cuantum conform cu venitul minim pe economie.Formulati plangere penala pentru abandon familial si incercati sa rezolvati situatia cealalta astfel cum am aratat mai sus.Nu este corect,dar este posibil sa fie o varianta de lucru
trebuia sa faceti plangere penala, banii se recupereaza numai pe o perioda de trei ani in urma.
in cazul in care nu va plateste face inchisoare.
Multumesc pentru raspunsuri. Desigur atunci cand am divortat am primit custodia si tatal a fost obligat la plata pensiei alimentare.
Doar cu trei ani in urma? Nu o sa-i recalculeze toti cei 9 ani? Daca fata noastra merge la facultate este obligat sa plateasca pensia alimentara pana la varsta de 23 ani?
datoria lui, se prescrie in 3 ani.
da, plateste pensie fiicei pana la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26ani.

av.m.vasilescu

Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare minor cimena cimena in urma cu 6 ani am avut o relatie de concubinaj in urma caruia a rezultat un copil.ne-am desparit imediat dupa nasterea copilului,el nu a contribuit cu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ,neachitata Rona-Lor Rona-Lor Sant o mama a 2 copii de 14 si 18 ani.Sunt despartita/nedivortata din 2000 si pensia alimentara din 2002.Tatal lor nu a platit pensia alimentara de 5 ani,nu ia ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara danairimies73 danairimies73 Am in intretinere o fata care implineste 18 ani,in februarie 2010 si este eleva in clasa a XI a.Tatal ei trebuie sa-i plateasca o pensie alimentara in valoare ... (vezi toată discuția)