avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari la intretinere de 1% / zi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari la intretinere de 1% / zi

Buna dimineata ! Am o intrebare si sper sa ma lamureasca cineva care stie legile.Am fost penalizata la intretinere cu 1 % / zi desi am inteles ca prin lege penalizarile nu pot fi mai mari de 0.2 % / zi .Ce as putea face? Sunt totusi obligata sa platesc ?
Ultima modificare: Joi, 22 August 2013
AdelinaOroveanu, utilizator
Cel mai recent răspuns: AdelinaOroveanu , utilizator 01:57, 26 August 2013
Faceti o reclamatie la primarie.
AG a luat o hotare contra legislatiei in vigoare, iar presedintele trebuia sa vegheze ca acest lucru sa nu se intample.
Nu lasati lucrurile sa treneze pentru ca odata invechite si acceptate ele vor fi mai greu de indreptat.

Este revoltator cum un presedinte de asociatie, om care are in atributii si respectarea legalitatii, raspunde senin la asemenea intrebare!

Iar dv. trebuia ca in termen de 45 de zile de la comunicarea acestei hotarari a AG ilegale trebuia sa faceti o contestatie, fie la primarie, fie in instanta.

Si....concret nu platiti suma penalizarilor pana nu se indreapta situatia. Nu vor putea sa va dea in judecata pentru ca acolo li se va respinge suma ceruta pentru penalizari si va fi acceptata numai suma corect calculata.
Ultima modificare: Joi, 22 August 2013
elga50, moderator
Va multumesc frumos pentru raspunsuri!
Buna seara ! Vroiam sa va mai tin la curent cu ce s-a mai intamplat pe voi,cei care mi-ati raspuns.L-am sunat aseara pe dl presedinte,vroiam sa discut cu el,sa-i spun ca eu imi voi plati intretinerea integral dar nu si penalitatile si auzind cine e la telefon,mi-a spus ca nu are ce discuta cu mine,sa nu-l mai deranjez si mi-a inchis telefonul probabil pentru ca i-am zis cu o zi in urma ca este ilegal sa calculeze penalitatile cu 1 & / zi...Voua vi se pare normal sa vorbeasca un presedinte asa cu locatarii?e ciudat ca pana acum era ok...se vede ca are ceva de ascuns.Luni ma voi duce la primarie,sa-i fac o plangere,azi nu am putut pentru ca am fost la serviciu iar maine e sambata si ma indoiesc,ca va fii cineva acolo.Va pup si va multumesc inca o data pentru sfaturi,mi-ati dat incredere sa merg mai departe caci eu,probabil as fi lasat--o asa...va tin la curent ! O seara buna !
AdelinaOroveanu a scris:
am vorbit cu dl Presedinte si a zis ca s-a stabilit ca penalitatile la intretinere sa fie calculate cu 1 % / zi conform Adunarii Generale din data de 13.03.2013. Este legal ? Ce am de facut ?
Va rog din suflet sa-mi raspundeti !

Daca adunarea generala a stabilit procentul de 1%/zi, orice proprietar nemultumit poate apela la instanta conform art. 26 din Legea 230/2007:
Art. 26. - Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia

Am evidentiat in articol faptul ca hotararea este contrara legii, ca poate fi atacata in justitie dar si faptul ca pana la obtinerea hotararii instantei, hotararea adunarii generale se aplica asa cum a fost luata.
Presupun ca nu ati participat la adunarea generala si la luarea acestei hotarari. Era mai usor sa va exprimati punctul de vedere in adunarea generala si acum ati fi avut un procent de penalizare stabilit in limite legale.
Poate mai simplu este sa nu aveti restante penalizabile. Adica un sistem de penalizari acorda proprietarului un termen de plata in doua trepte, primul de maxim 20 de zile si al doilea de 30 de zile. Un sistem de penalizari poate tine cont de fondul de rulment, poate penaliza numai unele debite (de exemplu numai cotele de intretinere) sau mai multe debite (reparatii, fonduri...). La dumneavoastra ce prevede sistemul de penalizari stabilit de comitet?
Totusi, cu titlu informativ, ne puteti spune ce restante, de cat timp le aveti si cat sunt penalizarile calculate si afisate?
In luna mai am avut o restanta de 182 lei iar intretinerea s-a afisat 200 lei,in luna iunie am avut de plata 542 lei dintre care restanta 382 lei,in luna iulie s-a afisat 141 lei intretinere,542 lei restanta si 200 lei penalizari,am platit 300 lei deci mi-au ramas de plata 383 lei + 200 lei penalizari.in luna august s-a afisat : 383 lei penalizari , 383 lei restanta si 188 lei intretinere. Eu din cate am inteles este ilegal sa se aplice penalizari mai mari de 0.2 % / zi . Tin sa va spun ca nu sunt rau platnic,tocmai de aceea nu stiu si nu inteleg ce se intampla,pentru ca nu m-am mai confruntat cu o asemenea problema,am avut o problema de sanatate in familie si din luna mai nu am mai putut plati,luna aceasta mi-am achitat restantele,nu si penalizarile pentru ca am auzit pareri cum ca nu sunt calculate corect si nu sunt obligata sa platesc decat 0.2 % / zi din restanta . Au trecut mai mult de 45 de zile de la hotarare deci nu mai pot ataca in instanta acea hotarare.Va multumesc pentru raspuns si va rog sa continuati sa ma sfatuiti !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari stabilite de adunarea generala ken ken Intrebarile mele sunt legate de cele doua articole din Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari Art. 23 ... (vezi toată discuția)
Penalitati loredana34 loredana34 buna ziua, m-am trezit peste noapte cu penalitati foarte mari la intretinere motivul acestora fiind ca asociatia a fost data in judecata si asa s-au calculat ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere tagana tagana buna ziua sunt restantier de 2 ani de zile si am si eu o intrebare.este normal la o suma restanta de 8000 lei sa mi se aplice o penalizare de 4000 lei...aceste ... (vezi toată discuția)