avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari stabilite de adunarea generala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari stabilite de adunarea generala

Intrebarile mele sunt legate de cele doua articole din Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari

Art. 23 (1) Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel putin unei adunari generale a proprietarilor apartine membrilor comitetului executiv, inclusiv presedintelui asociatiei de proprietari.

Art. 49 (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.

Intrebarile mele in legatura cu cele doua articole sunt urmatoarele (le redau punctual):
1. Daca la adunarea constitutiva s-a hotarat aplicarea unor penalizari de 0.2%, dar in anii urmatori presedintele sau comitetul executiv nu au mai convocat o adunare generala, acele penalizari se pot aplica in fiecare an?

2. Daca, sa spunem, la adunarea generala din 2014 s-a decis aplicarea penalizarilor in procent de 0.2%, iar la adunarea generala din 2015 s-a discutat doar despre aplicarea unor penalizari, fara insa a se trece un procent anume in procesul verbal semnat de participanti, este legala aplicarea in continuare a penalizarilor?

3. Este posibil ca la un debit de 5800 lei sa se acumuleze penalizari in valoare de 15.000 lei? Ce inseamna ca "suma penalizarilor nu poate depasi suma la care s-a aplicat."

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ken , utilizator 07:58, 4 Aprilie 2017
1. Da, penalizarile se aplica asa cum s-a hotarat pana cand se ia o noua hotarare.
2. Este legala aplicarea de penalizari de maxim 0,2%/zi.
3. Da este posibil ca pe lista de plata sa se afiseze restante de 5800 lei si penalizari de 15.000 lei daca s-a acceptat de catre conducerea asociatiei ca platile facute de restantier sa stinga mai intai restantele si apoi penalizarile. Firesc ar fi ca stingerea debitelor sa se faca proportional si atunci nu ar mai fi asemenea intrebari.

Stimate domnule Adriantot, aflati va rog, ca in instanta, daca nu prezinti hotararea AG prin care stabilesti procentul de penalitati si , in clar, perioada de cand incepe calculul penalitatilor, pentru acel an, nu vei avea castig de cauza in actiunea jud. impotriva rau platnicilor.
La fiecare adunare generala anuala se voteaza acest punct. La instituirea privilegiului este la fel: se cer hot. AG
@dan_crihan


Tin sa va contrazic in ceea ce priveste stabilirea in fiecare an a penalizarilor ,
De ex. la noi s-a stabilit in urma cu zece ani acel procent si in timpul parcurs pana azi am avut in Asociatie trei executari silite ca sa nu mai spun de alte zeci de restantieri si niciodata nu n-i sa cerut sa prezentam anual procentul de penalizare .
De ex. Legea circulatiei apare in fiecare an sau orcare alta lege .
Ar fi posibila incheierea unei conventii de plata prin care, daca debitorul isi asuma achitarea debitului principal in 10-20 de zile, asociatia de proprietari, prin presedintele ei sau comitetul executiv, sa accepte stergerea penalizarilor? Este legala o astfel de intelegere, conventie? Ar trebui autentificata la un notar?
Inca o data va multumesc pentru raspunsuri.
Este perfect legala fara autentificare la notar. Un angajament scris prin care debitorul se angajeaza fata de asociatie (respectiv, comitet, presedinte) sa plateasca...lei.. in nr. transe... in termen de... zile. In situatia in care nu se respecta data si cota convenita, se recalculeaza la zi penalitatile. Sunt de preferat astfel de intelegeri pentru a dovedi bunavointa de ambele parti.
Ultima modificare: Luni, 3 Aprilie 2017
dan_crihan, utilizator

Alte discuții în legătură

Daca exista un sistem propriu de penalizari al asociatiei teodora2 teodora2 Buna seara, Referitor la calculul penalitatilor pentru neplata cotelor la intretinere am o mare dilema: Legea specifica: ART. 49 (1) Asociaţia de ... (vezi toată discuția)
Cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : comitetul executiv sau adunarea generala? ludwuk20 ludwuk20 Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii ... (vezi toată discuția)
Legea 230/2007 art.45 si art.49 sistemul propriu de penalizari ContSters309565 ContSters309565 Asociatie de proprietari de 3 ani infiintata. In acesti 3 ani de la infiintare sau schimat vre-o 3 presedinti si tot atatea comitete executivesi multe adunari ... (vezi toată discuția)