avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari stabilite de adunarea generala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari stabilite de adunarea generala

Intrebarile mele sunt legate de cele doua articole din Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari

Art. 23 (1) Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel putin unei adunari generale a proprietarilor apartine membrilor comitetului executiv, inclusiv presedintelui asociatiei de proprietari.

Art. 49 (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.

Intrebarile mele in legatura cu cele doua articole sunt urmatoarele (le redau punctual):
1. Daca la adunarea constitutiva s-a hotarat aplicarea unor penalizari de 0.2%, dar in anii urmatori presedintele sau comitetul executiv nu au mai convocat o adunare generala, acele penalizari se pot aplica in fiecare an?

2. Daca, sa spunem, la adunarea generala din 2014 s-a decis aplicarea penalizarilor in procent de 0.2%, iar la adunarea generala din 2015 s-a discutat doar despre aplicarea unor penalizari, fara insa a se trece un procent anume in procesul verbal semnat de participanti, este legala aplicarea in continuare a penalizarilor?

3. Este posibil ca la un debit de 5800 lei sa se acumuleze penalizari in valoare de 15.000 lei? Ce inseamna ca "suma penalizarilor nu poate depasi suma la care s-a aplicat."

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ken , utilizator 07:58, 4 Aprilie 2017
Fara sa polemiz, dar procentul de penalizare si "politica" de aplicare este apanajul Adunarii Generale care ia hotarari doar pentru un an, pana la urmatoarea adunare generala. Tot ce se poate, sa fie o scapare a instantei, sau partea din proces nu s-a priceput sa conteste. Asta este logica. Cautati cazuistica cu argumentari ale instantelor si va veti convinge. Asociatia noastra are un istoric de 6 procese de recuperare debite, unde calculul penalitatilor a trebuit bine argumentat de asociatie.
Sa nu ducem in derizoriu si sa luam discutia peste picior: nu comparam legea circulatiei ale carei articole nu se supun aprobarii unei adunari generale. Sa avem, va rog, masura comparatiilor.
Ma puteti indruma unde pot sa gasesc (online, daca se poate) astfel de cazuri, in care instanta a respins penalizarile din cauza lipsei hotararilor Adunarii Generale? Multumesc.
dan_crihan a scris:
Asociatia noastra are un istoric de 6 procese de recuperare debite...,

Asociatia noastra are un istoric de peste 20 de procese. Niciodata vreo instanta (judecatoria in prima instanta sau tribunalul in recurs) nu a facut caz de faptul ca adunarea generala nu a luat hotarari an de an pe tema penalizarilor. Este absolut logic ca atat timp cat nu se cere, nu se propune, nu se discuta... modificarea unei hotarari luate la o adunare generala cu privire la penalizari, acea hotarare sa ramana valabila.
Noi de exemplu, solicitam proprietarilor sa anunte la asociatie, numarul de persoane in fiecare luna numai daca sunt schimbari fata de luna anteriaora. Altfel nu chinuim oamenii.
La fel si cu hotararile adunarii generale. Atat timp cat o hotarare nou nu o schimba
pe cea veche, va ramane in vigoare hotararea veche.
Este greu de gasit, dar daca sunteti in situatia de parat, aveti posibilitatea contestarii in instanta direct de dvs (sau avocat, ceea ce v-ar usura sarcina) argumentand ca nu s-au afisat in hotararile adunarii generale, iar daca au fost afisate, nu se regaseste modalitatea de penalizare, deci nu s-a stabilit un sistem de penalitati valabil pentru anul respectiv. Trebuie sa cunoasteti precis modul de calcul al penalitatilor, dar...mai bine nu mai intarziati plata datoriilor, ca nu e nimeni obligat sa va suporte cheltuieliler care va revin.
Datoria s-a acumulat in anii din urma, cand am fost cu adevarat in imposibilitate de a plati facturile. Dintr-un debit mai mare, am achitat cateva mii de lei in ultimul an si cu toate acestea asociatia tot ma actioneaza in judecata. Am incercat sa ma debransez temporar de la caldura pentru a putea plati mai mult din datoria la asociatie si m-au refuzat, nu au vrut sa-mi semneze cererea. As lua si un imprumut pentru a achita debitul integral, dar daca apoi iar sunt actionat in judecata pentru penalizari...raman si cu ele pe cap, dar si cu creditul bancar.
Ultima modificare: Marți, 4 Aprilie 2017
ken, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca exista un sistem propriu de penalizari al asociatiei teodora2 teodora2 Buna seara, Referitor la calculul penalitatilor pentru neplata cotelor la intretinere am o mare dilema: Legea specifica: ART. 49 (1) Asociaţia de ... (vezi toată discuția)
Cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : comitetul executiv sau adunarea generala? ludwuk20 ludwuk20 Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii ... (vezi toată discuția)
E legal ca într-o asociație să se ceară fonduri diverse fără vreo hotărâre a adunării generale ? ionica1980 ionica1980 Cer răspunsuri avizate, bazate pe realitate, în special pe legile din domeniul Asociațiilor de Proprietari, dar și ale celor din domeniul fiscal, pentru ... (vezi toată discuția)