avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Garantie imobiliara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Garantie imobiliara

Buna ziua ! As dori sa intreb (ca si presedinte de asociatie) daca am obligatia de a depune o garantie imobiliara ,iar daca nu as vrea sa stiu acelasi lucru vis-avis de administrator sau cenzor.In Bacau au aparut doua cazuri in ultima vreme care s-au lasat cu doi ani de inchisoare cu suspendare pentru administratori iar la capitolul popriri,acestia neavand nimic pe numele lor ,nu au avut ce sa le ia!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:04, 22 August 2013
Aveti aceasta obligatie doar daca vi se cere de catre Asociatia de proprietari. daca intrebati cumva daca au dreptul sa va ceara, raspunsul este da, temeiul l-ati dat dvs prezentand cazul de mai sus.
Legea 230/2007 prevede :


Art. 35. -
(1) Pentru activitatea de administrare care include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie, asociaţia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator de imobile, fie poate încheia contract de administrare cu persoane juridice specializate şi autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori care au ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplică în mod corespunzător prevederile art. 21 alin. (2) şi ale art. 22.


Garantia materiala,nu este obligatorie,ramand la latitudinea adunarii generale impunerea si depozitarea acesteia

2) Asociatia de proprietari angajeaza persoane fizice atestate pentru functia de administrator sau incheie contracte cu persoane juridice specializate si autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrarii, intretinerii, investitiilor si reparatiilor asupra proprietatii comune.
(3) Pentru a fi autorizate de catre autoritatile administratiei publice locale pentru activitatea de administrare, persoanele juridice specializate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa aiba ca obiect de activitate numai domeniul asociatiilor de proprietari ori ca activitate principala administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract;
b) sa aiba angajate persoane atestate in conditiile prezentelor norme metodologice;
c) sa dovedeasca ca au bonitate financiara.
(4) Administratorii trebuie sa prezinte garantii morale, materiale si profesionale acceptate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari a cladirii pe care urmeaza sa o administreze.

Garantia materiala care uneori se solicita ,este conditionata de hotararea adunarii geerale care urmeaza sa dispuna valoarea garantiei in functie de gestiunea asociatiei de proprietari si de regula se realizeaza prin oprirea succesiva pe parcursul mai multor luni
Ar fi bine sa detaliati si spetele care au impus solutionarea in instanta
Nu in toate asociatiile de proprietari activitatea administratorului se realizeaza in conditii si cu consecinte litigioase care sa impuna implicarea autoritatii instantei de judecata
Ultima modificare: Joi, 22 August 2013
ynocentta, utilizator
CosminA82 a scris:
As dori sa intreb (ca si presedinte de asociatie) daca am obligatia de a depune o garantie imobiliara ,iar daca nu as vrea sa stiu acelasi lucru vis-avis de administrator sau cenzor.

Conform legislatiei nu aveti obligatia sa depuneti garantie imobiliara, asa cum va exprimati dumneavoastra. Nu au obligatia aceasta nici presedintele, nici administratorul, nici cenzorul.
Legislatia prevede, asa cum s-a citat mai sus, doar pentru administrator si cenzor ca pot depune o suma de bani intr-un cont bancar drept garantie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoarea garantiei ContSters189595 ContSters189595 La ce valoare se ridica garantia pe care trebuie sa o depuna un administrator? In functie de ce criterii se tine cont? Se poate lua in calcul si o ... (vezi toată discuția)
Contract de administrare asociație de proprietari. ce se poate face dacă firma nu face niciun demers pentru recuperarea restanțelor locatarilor? stela chelner stela chelner Buna ziua Asociatia de proprietari a blocului are contract de administrare cu o firma pentru calculul chletuielilor de intretinere . In ultimi doi ani s-au ... (vezi toată discuția)
Stabilire garantie in numerar ! MIHAESCUM MIHAESCUM Buna seara, Sunt cenzor la o Asociatie de proprietari si vreau un raspuns cu privire la Stabilirea garantiei in numerar si pentru Presedintele ... (vezi toată discuția)