Am divortat acum 4 ani si am obtinut custodia totala asupra fiului meu, atunci, in varsta de 5 ani. In tot acest timp, fostul sot a avut si are dreptul de al vizita din doua in doua saptamani plus o luna in vacanta de vara, o saptamana in cea de iarna, 3 zile in vacanta de primavara. Nu vine niciodata in acea perioada de doua saptamani, doar in vacantele copilului. Motivand ca lucreaza in ture l-am lasat sa aibe o relatie apropiata cu copilul si atunci cand a vrut am facut in asa fel incat sa se vada in afara orelor de vizita. La sfarsitul lunii iulie, inceputul lui august, am reusit sa obtin concediu si am plecat pentru cateva zile impreuna cu copilul la mare. Am revenit pe data de 3 august, deci, cu o intarziere de 3 zile... trebuia ca fostul sot sa il ia pe copil pe data de 1 august. Am discutat cu el la telefon si i-am explicat ca o sa revenim in oras pe data de 3 iar el a mers la politie si a facut plangere penala cum ca nu il las sa aibe o relatie cu copilul si ca ii fur din programul de vizita! Dupa cum am relatat mai sus, am avut bunavointa de a le facilita intalnirea ori de cate ori a vrut fostul sot si in afara perioadelor program- vizita.
In acest moment nu stiu ce sa fac deoarece ma ameninta ca o sa faca tot posibilul sa nu imi mai plateasca pensia alimentara si ca atunci cand copilul o sa implineasca varsta de 10 ani (acum are 9 ani), o sa ceara in instanta custodia fiului nostru. Nu l-a interesat niciodata cum se descurca fiul nostru la scoala, ce note are si multe altele... De cand ne-am despartit nu stie decat sa ameninte!
Va rog sa imi dati un sfat si daca ma puteti indruma catre cineva care m-ar putea ajuta in aceasta problema.
Buna ziua!
Multumesc frumos pentru sfaturi!
In toata aceasta perioada am incercat sa fim oameni si sa avem o relatie buna pentru copil. Strict pentru fiul nostru, pentru ca nu am vrut ca el sa aibe de suferit de pe urma neintelegerilor noastre. Au fost momente cand a intarziat si cu pensia alimentara dar am considerat ca nu este el de vina ci job-ul.. pentru ca acolo unde lucreaza sunt probleme cu salariile si din acest motiv nu am actionat in niciun fel. In timpul procesului de divort a pus o intrebare judecatorului: "sunt obligat sa platesc pensie alimentara"? in urma careia, judecatorul a zambit si l-a intrebat daca minorul este copilul lui! Bineinteles ca a raspuns ca da iar din acel moment judecatorul, cu acelasi zambet i-a raspuns ca va plati pensie atata timp cat copilul va face scoala si atata timp cat va fi nevoie!
Nu stiu de ce procedeaza astfel fostul sot dar va multumesc pentru sfaturi si voi incerca sa tin cont de ele. Nu stiu cum va fi pe viitor... ma refer la acea perioada in care el nu vine (cea de doua ori pe luna), trebuie sa il sun eu sa il intreb daca vine? Sa il rog sa vina? Cum sa fac? Sa pun copilul sa il sune? Pentru ca el poate spune ca a venit si nu i-am dat copilul... Ma astept la orice din partea lui in momentul de fata! Spre exemplu, el nu a sunat sa vorbeasca cu fiul nostru sau sa intrebe de el de pe 1 iunie pana pe 30 iulie cand a spus ca vine sa "isi exercite drepturile parintesti". Atunci i-am si zis ca suntem in vacanta si ca vom intarzia 3 zile... Dupa care a urmat acea plangere.
Va multumesc!
Doamna Gabriela, vad ca nu ati inteles ce v-am sfatuit: Verba volant,scripta manent au concluzionat romanii, la inceputul erei noastre.
Lasati telefonul: epoca moderna v-a pus la indemana emailul, chat-ul, facebook-ul, de pe care puteti lista atat mesajul dvs., cat si raspunsul domnului la mesaj: le puneti frumos in ordine, intr-un dosar, ele stau cuminti acolo. Sperati sa nu aveti nevoie de ele, dar la o adica, le aveti. Iar daca nu puteti sa va folositi de aceste instrumente, scrieti-i scrisoare si trimiteti-i prin posta Romana-costa si necesita si timp.
Ii scrieti, prin mail sau sms, asta daca aveti cablu si puteti descarca ulterior sms-urile. Ii spuneti e data cutare te astept la programul de vizitare la ora x. Daca nu vine scrieti: te-am asteptat azi data x la ora y la programul de vizitare, imi pare rau ca nu ai venit. Nu implicati copilul, sufera daca intelege ca tatal sau nu ar prea avea timp de el. Faceti un dosar, sau un folder pe P.C si asezati in ordinea datelor toate mesajele. Daca veti avea nevoie le veti folosi, daca nu...cu atat mai bine. Faceti poze, chemati-l la sedinta cu parintii, la meciul de fotbal al baiatului, la serbare, la control la medic etc (am dat si eu ex la intamplare). De obicei cand tatii afla ca jucaria cu autoritatea parinteasca comuna nu consta doar in a freca la cap mama ci ar mai reiesi si ceva trebusoara pentru ei, se linistesc si re dispar. Daca intarzie cu pensia, scrieti iar: nu mi-ai trimis banii de pensie, te-as ruga sa o faci cat mai grabnic. Daca ii dati copilul in vacanta, scrieti iar: cand pleci, unde, cu cine sta copilul, am sa sun zilnic, daca e vreo problema te rog sa ma informezi.
Instanta nu a dat custodie comuna ptr ca la vremea la care ati divortat dvs nu era in legea romaneasca aceasta genialitate a atutoritatii parintesti comune. Acum e! Ca sa va aparati linistea copilului si a vietii personale, trebuie sa deveniti scriitor si colectionar de probe. Trist dar adevarat. Altfel, domnul da fuga in instanta si zice ca nu i-ati dat niciodata sau mai deloc copilul, ca il manipulati, sindromul alienarii parentale, exista o intreaga poezie, absolut identica pe care tatii o zic in instanta si, mirarea naibii, judecatorii o cred! Cu vorbe si depozitia mamei sau surorii (dau si un ex) nu veti face treaba. Inarmati-va cu dovezi, altfel...Doamne fereste...veti plange!
Multumesc din nou pentru sfaturi!
Am inteles despre ce este vorba si voi pune in aplicare aceste metode. Am ajuns la concluzia ca este mai bine sa strang dovezi de genul: email, facebook si tot ce ma poate ajuta sa demonstrez ca am avut buna intentie sa il ajut pe fostul sot sa aibe o relatie cat mai apropiata cu fiul nostru.
Multumesc frumos si va doresc un inceput de saptamana cat mai placut!
Epopeea continua - am dat declaratie la politie cum ca eram in vacanta, impreuna cu minorul si tot ce s-a intamplat. Din cate am aflat fostul sot a mintit in declaratie, spunand ca nu l-am anuntat, ca a venit degeaba si a stat in fata usii. Ideea este ca eu am sms, prin care pot dovedi ca l-am anuntat si chiar am vorbit si telefonic in aceea perioada. El stia exact ca nu suntem acasa, dar a fost un prilej pentru a-mi face reclamatie.
In fine, a trecut vacanta, juniorul a fost la tatal lui o luna de zile, asa cum scrie in programul de vizita stabilit.
Acum sincer imi este frica, de fiecare data cand are program de vizita, si nu sunt acasa, inseamna ca ma poate reclama. Am ajuns sa-l intreb inainte de ziua in care teoretic ar trebui sa vina, daca vine sau nu. Ii scriu sms si email dar nu raspunde. Din cate am auzit, aceste sms-uri sau chiar email-uri nu sunt recunoscute in instanta.
Va rog frumos, dar in special rog un avocat, sa-mi spuna cum sa fac, sa am dovezi incontestabile ca nu ma opun si ca nu m-am opus niciodata ca tatal sa aiba relatii cu copilul. Nu pot sa stau acasa din 2 in 2 saptamani sa astept, poate vine / poate nu vine. Nu pot sa-i spun mereu copilului ca poate vine tatal lui, dar nu se stie.
Nu vine decat in vacante, dar cine stie, daca vrea sa faca rau, ma pot trezi cu el in week-end-ul in care are drept de vizita si ma reclama iar ca nu il las sa-si viziteze copilul.
Ce e de facut??
Va multumesc!