Buna seara!
Am luat o pereche de incaltaminte dintr-un magazin, am fost prins la iesirea din magazin. am recunoscut fapta si apoi am vrut sa ii platesc. cei de la magazin nu au acceptat, au sunat politia, am fost la sectie unde mi s-au luat datele si amprentele si am dat declaratie. Am inteles ca urmeaza sa fiu chemat la procuror...ce se poate intampla? imi pare rau pt ce am facut..m-am prostit vazand ca nu au nici sistem de alarma si nici pret. Pot scapa doar cu amenda administrativa, fara amenda penala inscrisa in cazier? vreau sa obtin viza pt USA si stiu ca nu mai pot face acest lucru cu cazierul patat...Multumesc!
Pentru cine urmareste discutia, s-a dispus neinceperea urmarii penale si s-a aplicat o amenda administrativa, atat mie cat si prieteni mele, fiecare de 1000 lei. Nu scrie in cat timp se plateste, unde trebuie platita sau alte detalii.
Problema este ca ea a cerut ca orice document viitor sa fie trimis la adresa domiciliului actual, dovedit printr-o viza de flotant. Cei de la Parchet au trimis la domiciliul vechi, care este o comuna restransa si cu ocazia aceasta toata comunitatea a aflat de isprava noastra pentru ca s-au trimis niste foi capsate, fara a fi puse in vreun plic, foi care contin toata descrierea intamplarii.
In acelasi timp, i-au venit hartiille, la fel, nepuse in plic, si la adresa domiciliului actual.
Este corect cum au procedat cei de la Parchet, mai ales tinand cont de faptul ca viza de flotant inca este valabila si in declaratie scria clar ca doreste sa primeasca orice hartie la domiciliul actual?
Este adevarat, am gresit si chiar ne pare rau, dar s-a procedat corect nerespectandu-i dorinta exprimata in scris? Se poate spune ca a suferit daune morale grave....
Nu vreau sa fiu nesimtit, doar vreau sa stiu daca a fost corect sau nu....
In plus, exista vreo posibilitate prin care sa se esaloneze amenzile acestea sau sa se micsoreze?
Multumesc tuturor care au urmarit cazul!
Se poate aplica o sanctiune cu caracter administrativ, o amenda administrativa, conform art. 91 din Codul penal ( raportat la pericolul social concret redus pe care il prezinta infractiunea savarsita ).
(art .18 indice 1 Cod penal este aplicabil faptelor care au adus o atingere minimă valorilor sociale ocrotite de lege, sunt în mod evident lipsite de importanţă şi nu prezintă concret acel nivel ridicat de pericol social specific infracţiunii, textul de lege stabilind încă de la început că aceste fapte nu constituie infracţiuni)
Asadar , s-a aplicat o amenda administrativa.Aceasta trebuie platita, altminteri, se poate proceda la executarea silita.
Buna ziua!nAm sutras din magazin o perchie de blugi fara sa ii platesc,am vrut sa ies cu ei afar din magazin dar cand sa ies a sunat alarma de la poarta si ma oprit un agent de paza...dupa care m`a retinut si ma controlat si mi-a gasit acei blugi sustrasi...dupa ce i-au gasit a anutat patronul magazinului si acesta cand a aflat ce sa intplat a chemat organele de politie,am fost luat si dus intr-o sala sa astept sa vina acei agenti de politie dupa care au venit si m-au pus sa dau o declaratie....Am dat acea declaratie,mi-am recunoscut fapta....si am plati acei blugi sustrasi si este primul meu ascendent....cu dosar penal m-am ales .Ce va urma dupa acest dosar penal...o amenda sau puscarie..? Va Multumesc ca mi-ati raspun
Clasarea şi renunţarea la urmărirea penală
Art. 318
Renunţarea la urmărirea penală
(1) În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.
(2) Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.
(3) Procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a) să înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia;
b) să ceară public scuze persoanei vătămate;
c) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă;
d) să frecventeze un program de consiliere.
(4) În cazul în care procurorul dispune ca suspectul sau inculpatul să îndeplinească obligaţiile prevăzute la alin. (3), stabileşte prin ordonanţă termenul până la care acestea urmează a fi îndeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligaţii asumate prin acord de mediere încheiat cu partea civilă şi care curge de la comunicarea ordonanţei.
(5) Ordonanţa de renunţare la urmărire cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum şi dispoziţii privind măsurile dispuse conform alin. (3) din prezentul articol şi art. 315 alin. (2)-^(4), termenul până la care trebuie îndeplinite obligaţiile prevăzute la alin. (3) din prezentul articol şi sancţiunea nedepunerii dovezilor la procuror, precum şi cheltuielile judiciare.
(6) În cazul neîndeplinirii cu rea-credinţă a obligaţiilor în termenul prevăzut la alin. (4), procurorul revocă ordonanţa. Sarcina de a face dovada îndeplinirii obligaţiilor sau prezentarea motivelor de neîndeplinire a acestora revine suspectului ori inculpatului. O nouă renunţare la urmărirea penală în aceeaşi cauză nu mai este posibilă.
(7) Ordonanţa prin care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală se comunică în copie persoanei care a făcut sesizarea, suspectului, inculpatului sau, după caz, altor persoane interesate.
Noul Cod de Procedură Penală actualizat prin:
Lege nr. 255/2013 - pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale din 19 iulie 2013, Monitorul Oficial 515/2013;