avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restantieri la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restantieri la intretinere

Buna ziua, am si eu niste nelamuriri, poate imi spune si mie cineva:
1. Ce prevede legea despre restantieri, cand pot fi executati silit. La mine in bloc sunt cateva familii care de ani de zile sunt restantiere. Desi am ridicat in nenumarate sedinte problema acestora, nu stiu din ce motive, presedintele si administratorul nu iau nicio masura, sustinand ca atata timp cat acestia platesc lunar o anumita suma nu ai cum sa ii actionezi in judecata. Acum intreb si eu: daca aceste familii platesc lunar asa, de praf in ochi, sume foarte mici, numai ca sa mimeze ca se straduiesc sa achite restantele, cati ani se pot intinde cu aceste restante? De exemplu, este o familie care are 4.900 de lei restanta, dar au doua masini pe care le folosesc zilnic. Toata lumea care are masina stie ce costuri lunare implica aceasta. Nu e o bataie de joc? Si mai nou, presedintele a venit la sedinta cu ideea sa se mareasca fondul de rulment pe apartament. De ce? Ca sa ii tinem noi in spate pe nesimtitii care nu vor sa plateasca? Mi se pare prea de tot.
2. Este normal ca in apartamentele in care nu locuieste nimeni sa fie trecute zero persoane? Deci pierderile de la apa rece si calda pe care ni le baga pe gat lunar nu se impart si la aceste apartamente?
3. Este normal ca presedintele si cenzorul sa aiba salariile pe care si le-au stabilit tot ei profitand ca lumea nu se prea duce la sedinte?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gabi58 , utilizator 22:22, 26 August 2013
1. Conform Legii 230/2007 termenul dupa care o asociatie poate da in judecata un restantier este de 90 de zile, dar atentie ca sumele care depasesc 3 ani se prescriu, deci se pierd de catre asociatie.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.


Si mai nou, presedintele a venit la sedinta cu ideea sa se mareasca fondul de rulment pe apartament. De ce? Ca sa ii tinem noi in spate pe nesimtitii care nu vor sa plateasca? Mi se pare prea de tot.


Fondul de rulment nu il achitati ca sa "tineti in spate nesimtitii", acestea trebuie actualizat ori de cate ori este nevoie si este folosit pentru achitarea in avans a facturilor de utilitati.

2. Da, este normal ca in apartamentele nelocuite sa fie trecute 0 persoane, la plata pe numarul de persoane se platesc doar gazele, energia pentru functionarea ascensorului (pe care daca nu locuieste nimeni nu le folosesc) si diferentele de apa daca acestea se impart pe numarul de persoane care au locuit in condominiu, exista mai multe modalitati de repartizarea a diferentelor de apa (in partea dreapta la "Documente utile" o sa gasiti un model de repartizare a diferentelor de apa calda si rece postat de catre @Adriantot).

3. Nu este anormal ca presedintele si cenzorul sa fie retribuiti, dar acest lucru este stabilit de catre comitet, trebuie sa luati legatura cu presedintele si sa ii cereti explicatii.
Pentru mai multe lamuriri aveti la dispozitie Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si H.G. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007.
1-Legea in vigoare prevede dreptul in favoarea asociatiei de proprietari sa aplice dispozitiile,in vederea recuperarii sumelor cu titlu de restanta
Obligatia desfasurarii demersurilor revine in exclusivitate reprezentantului legal al asociatiei de proprietari in persoana presedintelui de asociatie
Sunt unii presedinti care in interesul general al proprietarilor isi exercita cu respondabilitate obligatiile,sunt alti presedinti care inclusiv fata de demersuri ale proprietarilor bun platnici prezinta dezinteres,lasand sa se acumuleze restante si chiar debite fata de prestatorii/
furnizorii de servicii
L nr 230/2007 Art. 46. - Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.


Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

2-Daca exista apartamente unde nu exista locatari,este temeinic ca sa se calculeze numai parti comune
3-Daca proprietarii au interesul sa cunoasca problemele asociatiei,daca au interesul sa participe prin vot la acordarea indemnizatiilor,este necesar sa participe la adunarile generale,nu doar sa ridice pretentii
Practica demonstreaza ca sunt presedinti de asociatie,care prin aportul adus in favoarea asociatieri si a proprietarilor isi justifica indemnizatia,sunt altii care nu...

Ultima modificare: Duminică, 25 August 2013
ynocentta, utilizator
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
gabi58, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu presedintele si administratorul de bloc tfg tfg Asociatia de proprietari din blocul in care locuiesc,m-a actionat in instanta,pe drept,cf. legii 230/2007,in februarie 2012,pentru intarzieri la plata ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie proprietari ifigenia2005 ifigenia2005 Daca o familie,are datorii la intretinere,presedintele de asociatie,al blocului respectiv,are dreptul sa opreasca acestei familii,furnizarea de apa calda si ... (vezi toată discuția)
Diferente apa calda/apa rece DanAlyna DanAlyna Buna ziua, Pe lista de plata a cotelor de contributie la cheltuielile AP a aparut la rubrica Cheltuieli pe cota parte indiviza, subrubrica \"Diferente apa ... (vezi toată discuția)