avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reintregirea proprietatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reintregirea proprietatii

Va rog, daca ma puteti ajuta cu un raspuns sau mai multe despre reintregirea proprietatii.In anul 2005,dupa moartea tatalui meu s-a dezbatut succesiunea in prezenta mea,a mamei mele si a unui frate(mai am inca 2 frati care la momentul acela erau in Italia,la munca).Fiecare din noi trei ne-am tinut cota parte,iar ceilalti frati plecati(citati legal la domicilii de trei ori)au fost straini de succesiune.In anul 2007,mama mea,mi-a vindut mie partea ei cu clauza de intretinere(uzufruct).Eu pot sa-mi reintregesc proprietatea la momentul acesta in instanta?
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 15:50, 27 August 2013
Stimat forumist,

Dacă întrebarea dvs vizează inițierea unei acțiuni de partaj, se poate face fără probleme.

Cu stimă.
Ce intelegeti prin "intregirea proprietatii"? Aveti nuda proprietate pe ce v-a vandut mama iar la decesul ei pentru ca aveti contract de v-c cu uzufruct aveti toate sansele ca fratii sa ceara anularea contractului, acest tip de contract fiind socotit de lege "donatie deghizata" .Trebuia sa cereti acceptul de la totii fratii cand ati facul contractul cu mama.
pusa2mimi a scris:

Ce intelegeti prin "intregirea proprietatii"? Aveti nuda proprietate pe ce v-a vandut mama iar la decesul ei pentru ca aveti contract de v-c cu uzufruct aveti toate sansele ca fratii sa ceara anularea contractului, acest tip de contract fiind socotit de lege "donatie deghizata" .Trebuia sa cereti acceptul de la totii fratii cand ati facul contractul cu mama.

Nu vor putea cere anularea contractului. Cel mult, vor putea pretinde, în situaţia în care userul nu va putea face dovada că a plătit preţul (deci, dacă prezumţia de gratuitate nu va fi răsturnată), reducţiunea donaţiei dacă prin aceasta s-a adus atingere rezervei succesorale.
Si cum va putea dovedi ca "a platit pretul"?Intretinerea viagera la un contract de vanzare cumparare nu este "pret", pretul presupune o suma chiar si modica de bani sau nu?
Da, aveţi dreptate, preţul presupune plata unei sume de bani. Dar, dacă este un contract mixt (parte preţ, parte întreţinere), atunci, pe lîngă plata preţului stabilit, va trebui să dovedească prestarea întreţinerii. Dacă o poate face, acţiunea în reducţiune va fi respinsă.

Pentru a dovedi întreţinerea se poate folosi de orice mijloace de probă (înscrisuri, martori).

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare pusa2mimi pusa2mimi Va rog sa ma lamuriti daca este acelasi lucru si ce presupune: 1. Contract de vanzare cumparare cu intretinere viagera si drept de uzufruct 2.Contract de ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare uzufruct dupa deces dlgoe00 dlgoe00 În 2003, când eram minoră, bunica mi-a făcut act vanzare cumpărare uzufruct viager, fără clauză de întreținere. Când am devenit majoră, bunica m-a ... (vezi toată discuția)
Impartire proprietate cdtr cdtr Tata decedat.suntem doi frati, mama si copilul meu major. care este procedura pentru ca sa por ceda partea mea copilului meu ..mama mea la fel.. cedand ... (vezi toată discuția)