avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare cumparare uzufruct dupa deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare cumparare uzufruct dupa deces

În 2003, când eram minoră, bunica mi-a făcut act vanzare cumpărare uzufruct viager, fără clauză de întreținere. Când am devenit majoră, bunica m-a înfiat, devenind ea mamă, iar eu fiica ei. În act se specifică valoarea apartamentului de 100 milioane vechi(cum era în 2003). Acum, mama( care era bunica mea) a decedat de curând. Întrebările mele sunt următoarele:

1.Ce pași trebuie să fac pentru a intra în posesia apartamentului? Menționez că acest apartament are cartea funciară făcută de atunci pe numele bunicii, iar eu plătesc de când am devenit majoră impozitul pe apartament. Trebuie schimbat ceva la cartea funciară? Mai menționez și că bunica înainte să mă înfieze pe mine mai avea 3 copii.
2.În viitorul apropiat vom deschide succesiunea. Aș vrea să știu la ce să mă aștept: există posibilitatea ca acest act de vanzare cumpărare uzufruct viager fără clauză de întreținere să fie atacat de cei 3 frați(vitregi), deși eu am locuit cu bunica aproape de când m-am născut și până la decesul acesteia?
3.Cât la sută din prețul real ar fi trebuit plătit pentru a nu putea fi atacat?

Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2018
dlgoe00, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 12:07, 22 Iulie 2018
1. La cartea funciara se depune certificatul de deces.
2. DACA nu mai exista alte averi, case, sau bani... si singura avere este apartamentul...
si ceilalti 3 frati va dau in judecata, sunt sanse mari sa fie anulat contractul de vanzare cumparare, deoarece este o donatie deghizata (nu ati platit 100 milioane, erati minora) iar casa va fi scoasa la vanzare si se vor imparti banii la toti mostenitorii.
In drept au denumiri mai complicate, simulatie, reductiune, rezerva succesorala...
Asa este legea in Romania, statul forteaza oamenii sa lase averea la mostenitori.
E o lege proasta. Fiecare om ar trebui sa fie liber sa lase averea cui vrea el/ea.
Tocmai de aceea bunica/mama v-a facut vanzare, crezand ca nu poate fi atacata. Din pacate, nu e asa, mai ales ca erati minora si a bunica a pastrat si uzufructul.
Din cauza ca si-a rezervat uzufructul, erati minora si nu ati platit pretul (presupun), atunci judecatorul va aplica prezumtia de simulatie. Adica va considera contractul suspect si simulat si o sa va oblige sa dovediti ca vanzarea a fost adevarata, adica ati platit banii. Fratii nu trebuie in acest caz sa dovedeasca nimic, ci doar sa pretinda simulatia, povara dovezii va apartine..

Rezerva succesorala pentru 3 frati este, mi se pare, de 3/4... deci cred ca va trebui sa platiti 3/4 din pretul de piata al apartamentului. Daca nu platiti, se scoate la vanzare...
Ca exemplu, daca apartamentul are valoare de 100.000 lei (valoarea trebuie expertizata), trebuie sa platiti fratilor 75.000 lei.
Sau puteti sa ajungeti la o intelegere...

Sau dovediti ca ati platit pretul corect in 2003...

Sau nu va da nimeni in judecata, nu are nimeni pretentii la nimic... si toate lucrurile raman linistite si la locul lor.
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2018
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Rezerva succesorală a fiecărui moștenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absența liberalităților sau dezmoștenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moștenitor legal, asta ar insemna ca cei 3/4 s-ar "transforma" dintr-un foc in 3/8, adica 37.500 lei. Pe de alta parte, reductiunea opereaza la cerere, iar la cerere presupune pentru reclamanti: taxa judiciara de timbru, onorarii avocatiale, si alte cheltuieli, plus intentia celor 3 de a nu respecta vointa defunctei mame.
Da, si eu spun ca trebuie sa fiti pozitiva si sa sperati ca nu va da nimeni in judecata, iar in caz contrar, va trebui sa va faceti apararea in functie de cati reclamanti vor fi si de ce anume solicita acestia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare uzufruct viager -poate fi combatut? Nanashi Nanashi Buna ziua. In 2006 am facut un contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager. Contractul este intre mine si bunica mea, si se mentioneaza ca ... (vezi toată discuția)
Donatia angeladiana angeladiana Buna ziua.poveste incepe asa..acum 6 ani parintii sotului meu i-au dat lui apartamentul in care locuim sub forma de donatie(sotul meu are 3 frati).intrbarea ... (vezi toată discuția)
Mostenirea unei case ContSters98379 ContSters98379 Buna! Bunica mea are 3 copii. Vrea sa dea casa si gradina unui singur baiat. Este posibil sa faca acest lucru fara semnatura celorlalti 2 copii, cum ca sunt de ... (vezi toată discuția)