avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare uzufruct viager -poate fi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare uzufruct viager -poate fi combatut?

Buna ziua.
In 2006 am facut un contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager. Contractul este intre mine si bunica mea, si se mentioneaza ca bunica a primit suma de 100 000 lei. La data intocmirii contractului, eu eram inca minora, asa ca am fost reprezentata de mama (prin procura de la primare).
Dupa 10 ani, bunica si-a facut dosar pentru azil. Copii bunicii nu au fost de acord cu asta, dar la insistentele bunicii am acceptat eu sustinerea la azil. Contractul s-a incheiat intre mine si azil ca sustinator al bunicii.
Ma intereseaza daca dupa moartea bunicii poate cineva sa anuleze acest contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager.
Daca da, va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac in aceasta situatie.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 22:49, 8 Aprilie 2018
Actul poate fi atacat. Ceea ce trebuie sa faceti in momentul de fata este sa va respectati obligatiile asumate nimic mai mult. ...
Multumesc pentru raspunsul oferit. Probabil ca nu am formulat destul de clar intrebarea mea, asa ca am sa mai incerc o data.Am devenit sustinator al bunicii pentru caminul de batrani deoarece isi dorea sa mearga si nimeni altcineva din familie nu a vrut sa-si asume aceasta responsabilitate. Actul de vanzare cumaprare nu contine clauze aditionale celei de uzufruct viager. Am mentionat si azilul doar pentru ca nu stiam daca are vreo importanta sau nu in aceasta situatie. Am inteles ca poate fi atacat, dar as dori sa stiu ce masuri de prevenire/combatere pot fi luate. Spre exemplu, daca ar trebui sa modificam ceva la acest contract, sa intocmim un alt tip de act etc. Mentionez ca bunica a obtinut recent un certificat medico-legal psihiatric, pentru a nu avea probleme pe viitor in caz ca sunt necesare modificari sau un alt contract.
Faptul ca sunteti sustinatorul legal al bunicii in cee ce priveste internarea la azil nu are legatura cu problema privind anularea contractului.
Contractul nu poate fi anulat decat daca se demonstreaza ca el nu a fost incheiat valabil, pentru motive bine stabilite de lege - de exemplu, una din parti nu a avut discernamant - ceea ce probabil nu e cazul la dvs.

Art. 1091, al 4 Cod Civil: Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.
Cu alte cuvinte, o vanzare facuta catre un descendent cu rezerva uzufructului viager este prezumata a fi donatie. Ca atare, aceasta vanzare poate fi supusa reductiunii - poate fi "atacata" de mostenitorii rezervatari in ipoteza in care prin acest act li se incalca rezerva succesorala ( nu le raman de mostenit bunuri de o valoare suficient de mare).
Deci, contractul nu poate fi anulat, el poate fi supus reductiunii, in parte. Copiii defunctei va pot solicita o parte din contravaloarea imobilului. Pentru a preintampina aceasta posibilitate, fie va asigurati niste probe solide pentru a demonstra ca nu e vorba de o donatie ci chiar s-a facut o vanzare - desi asta e cam dificil avand in vedere ca probabil nu s-a facut un virament bancar iar dvs erati minora la momentul respectiv - fie, desi au trecut 10 ani (legea nu distinge) ii determinati pe mostenitorii rezervatari care v-ar putea "ataca" actul sa "consimta la instrainare" in sensul prevazut de art 1091 al 4, (adica sa dea o declaratie in fata unui notar public "subsemnatul declar ca consimt la instrainarea facuta de catre cutare catre cutare conform contractului XXX) astfel incat acestia sa nu poate beneficia de prezumtia de donatie actului. In cazul in care acestia consimt, vanzarea nu se mai presupune a fi donatie si deci nu mai cade in sarcina dvs de a demonstra ca s-a platit pretul ci cade in sarcina lor sa demonstreze ca nu s-a platit un pret - ceea ce este dificil, cata vreme bunica a declarat in contract ca a primit pretul.
O alta posibilitate ar fi sa revocati vanzarea de comun acord cu bunica (sau sa ii donati inapoi imobilul) iar ea sa va faca dvs din nou, o vanzare fara uzufruct viager. (tineti cont de faptu lca acum platile peste 50.000 lei se fac obligatoriu prin banca)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare contract vanzare cumparare uzufruct gerea gerea CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE CU UZUFRUCT POATE FI CONTESTAT DE NEAMURILE CELUI CARE A VANDUT,DUPA MOARTEA ACESTUIA? (vezi toată discuția)
Act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei andru1973 andru1973 Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)