avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartire proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartire proprietate

Tata decedat.suntem doi frati, mama si copilul meu major. care este procedura pentru ca sa por ceda partea mea copilului meu ..mama mea la fel.. cedand partea ei mié sau fiului meu..mama fiind única propietara...va multumesc....
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa intelegem asa:
- tata este decedat dar nu culegeti nimic de pe urma lui la mostenire
- mama detine proprietatea in totalitate
- mama vrea sa transmita proprietatea catre dvs (sau fiului dvs), dar nu si fratelui dvs.?
Corect?

Daca da, acest lucru se poate face fie prin donatie cu sau fara sarcini, fie prin act de vanzare, fie printr-un alt act translativ de proprietate cum ar fi de exemplu un contract de intretinere.
Toate sunt fie atacabile, fie supuse reductiunii, in anumite conditii.

Fratele dvs stie, este de acord?
fratele meu nu este de acord..dar mama fiind única propietara poate ceda oricui partea ei sa u cum ati spus dv. se poate face un contract de inrretinere....deci mama mea nu poate face donatie direct fiului meu....? sa u doneaza mié si apoi eu donez fiului meu....multumesc
Mama dvs poate sa doneze nepotului, adica fiului dvs., numai ca asa cum am spus donatia este supusa reductiunii in cazul in care incalca rezerva succesorala a fratelui dvs. Adica, daca mama nu are in patrimoniu decat acel imobil si daca fratelui nu-i ramane si lui ceva, atunci el poate ataca in instanta donatia respectiva si poate solicita parte din valoarea imobilului.
Cata vreme mama dumneavoastra este unic proprietar, aceasta poate transmite dreptul de proprietate cui doreste.

Transferul dreptului de proprietate poate avea loc in diverse modalitati.( act de vanzare-cumparare, donatie, contract de intretinere ).

Toate actele sus mentionate presupun transmiterea dreptului de proprietate, insa prezinta anumite particularitati.

Vanzarea -cumparare presupune plata pretului.(element ce tine de esenta contractului de vanzare-cumparare ).

Pretul trebuie sa fie real, sincer si serios, altminteri, suntem in prezenta unei donatii deghizate, mascate, aplicandu-se regulile simulatiei actelor juridice.

Donatia este supusa reductiunii, in masura in care lezeaza rezerva succesorala a fratelui dummneavoastra.( care are o cota egala cu dumneavoastra, in raport de succesiunea dezbatuta).

Contractul de intretinere presupune prestarea intretinerii de catre intretinator, pe parcursul vietii intretinutului.

Altminteri, este incidenta cauza de ineficacitate a rezolutiunii.

Intretinerea este realizata prin remiterea de alimente, medicamente, bunuri destinate subzistentei.

In speta, cel mai oportun este un contract de intretinere, acesta corespunde vointei partilor.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie amliw amliw Am primit 1000mp teren intravilan ca donatie cu acte notariale de la tatal meu in anul 2009, as vrea sa incep constructia unei case pe acel teren, intrebarea ... (vezi toată discuția)
Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren pe numele mamei sori67 sori67 Vreau sa cumpar un teren si apoi sa construiesc o casa, dar as vrea sa -l cumpar pe numele mamei.Nu stiu ce contract pot face cu ea pentru a putea sa stam in ... (vezi toată discuția)