avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Declaratie pe proprie raspundere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Declaratie pe proprie raspundere

Buna ziua,

La angajare (acum 3 luni) mi s-au dat spre semnare: cotract individul de munca, si declaratie pe proprie raspundere, cum ca as fi primit un exemplar din contractul individuald munca.
Am semnat contractul de munca in doua exemplare, si le-am trimis la angajator.
De asemenea, am semnat si declaratie pe proprie raspundere ca am primit un exemplar din contractul de munca.
Acum, dupa 3 luni, angajatorul a fost cercetat de catre ITM, si a aratat hartia pe care am semnat-o, si in care scrie ca am primit un exemplar al contractului de munca.

Ma gandesc ca aceasta declaratie pe proprie raspundere este lovita cumva de nulitate, chiar daca am semnat-o, fiindca subsemnatul a semnat aceasta declaratie anterior inceperii activitatii la locul de munca, si de buna credinta, am asteptat sa primesc exemplarul contractului de munca, care nu a venit nici acum dupa 3 luni.

In ce conditii e lovita de nulitate acea declaratie pe poprie raspundere? (pot dovedi ca nu am primit un exemplar dupa contractul de mumca la data semnarii declaratiei, deoarece exemplarul a venit azi, si am dorit sa semnez "am primit un exemplar, azi, data de 26.08.2013" dar angajatorul a spus doar sa semnez, fara mentiunea datei de azi, fapt care l-am refuzat, si la care exista martori)
Cel mai recent răspuns: sake , utilizator 22:30, 26 August 2013
Nu este lovita de nulitate absoluta acea declaratie, intrucat ati dat-o de bunavoie si nu la presiunea angajatorului.
Am dat acea declaratie, fiindca am crezut ca voi primi exemplarul contractului de munca.
Acea declaratie facea parte dintr-un set de acte care trebuiau semnate pentru angajare.
Daca angjatorul sta cu mine la masa, imi da acte la semnat, eu semnez, apoi el se ridica si pleaca fara sa-mi dea copii dup acte.. ce vina am eu?

De genul: mergeti la magazin, puneti banii pe tejghea, vanzatorul va da bonul, ridicati/luati banii inapoi si plecati. In cazul unei cercetari, aratati bonul, dovedind astfel ca ati platit, desi v-ati luat banii inapoi :)

Exact asa si in cazul meu. Am semnat declaratia, am asteptat pana angajatorul si-a pus hartiile in ordine, dupa care s-a ridicat sa plece. L-am intrebat daca primesc copie dupa contract, iar acesta a spus "o sa-ti vina de la Bucuresti, si il vei primi de la secretara". Ce era sa fac? Sa iau cu forta din servieta lui contractul si sa-mi fac o copie? Sa renunt la angajare, avand in vedere ca eram in prima zi? :)

EDIT:
Acum observ pe contractul de munca --> incheiat si inregistrat sub nr. ***/29.05.2013
Iar pe declaratie scrie --> semnatura, dta de 29.05.2013
Prin urmare, avand in vedere ca eu sunt dintr-o localitate din Transilvania, iar contractul a fost incheiat cu o firma din Bucuresti, pot primi in aceeasi zi, si anume 29.05.2013, exemplar dupa contractul de munca?
Se poate fizic incheierea unui exemplar din contractul de munca si emiterea unui exemplar pentru angajat in aceeasi zi? Fiindca prin aceasta ma gandesc ca pot dovedi nulitatea declaratiei pe proprie raspundere, practic e imposibil sa scriu "declar pe proprie raspundre ca am primit un exemplar al CIM in data de 29.05.2013", si tot in data de 29.05.2013 sa se inregistreze CIM.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
sake, utilizator
Da, intrucat c.i.m. se incheie anterior datei de incepere a activitatii.

Completarea si transmiterea in REVISAL se face in cazul unei noi angajari, cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza, potrivit HG nr.500/2011.
freeelis a scris:

Da, intrucat c.i.m. se incheie anterior datei de incepere a activitatii.

N-am prea inteles, scuze.

Eu vad situatia asa, si daca aveti bunavointa, va rog sa ma corectati.

29.05.2013 - se inregistreza contractul de munca
29.05.2013 - (aceeasi data) semnez declaratie pe proprie raspundere, cum ca as fi primit un exemplar din CIM

Daca CIM s-a inregistrat in data de 29 banuiesc ca ar fi ajuns de la Bucuresti in Transilvania, a doua zi, in data de 30. Prin urmare, desi am declarat pe proprie raspundere in 29 ca am primit un exemplar din CIM, acest lucru nu este fizic posibil. Consider ca CIM incheindu-se in data de 29, eu nu as fi putut primi un exemplar in aceeasi data de 29, data de 29 fiind si dta incheierii CIM, si data declaratiei ca as fi primit un exemplar. Ar fi interesant de stiut cum cineva poate incheia un CIM, si in aceeasi data sa trimita un exemplar in celalalt capat al tarii.

p.s. Un exemplar din CIM se considera a fi un exemplar stampilat, vizat, inregistrat, etc.. oficial in toata regula, cum s-ar zice.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
sake, utilizator
Potrivit legislatiei in vigoare, c.i.m. se incheie anterior datei de incepere a activitatii.

Daca pe data de 29.05.2013 s-a semnat c.i.m., s-a inregistrat in REVISAL , atunci tot in aceeasi data angajatorul are obligatia sa va inmaneze un exemplar de pe acest c.i.m.

Art.16 (3) C.mun. prevede : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract fara semnatura mea adomnicai83 adomnicai83 Buna ziua, Se poate inregistra un contract de munca fara semnatura mea(eu fiind persoana fizica) la ITM prin Revisal? Am fost instiintat de catre un ... (vezi toată discuția)
Contract fara semnatura donigao donigao Buna ziua, Speta: dosar complet de personal, insa de pe contractul individual de munca lipseste semnatura salariatului (omisiune), contractul a fost ... (vezi toată discuția)
Bună seara angajatorul are nevoie de semnatura sau acordul scris ... Gabigabi67 Gabigabi67 Bună seara ANGAJATORUL ARE NEVOIE DE SEMNATURA SAU ACORDUL SCRIS AL SALARIATULUI PENTRU ÎNREGISTRAREA CONTRACTULUI DE MUNCĂ LA IRM ( REVISAL, REGES), EU ... (vezi toată discuția)