avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA intercomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA intercomunitar

Cum factureaza o firma cu sediul in Romania o prestare de serviciu catre o societate dintr-o tara a a UE, pentru un serviciu prestat aici in tara? Se percepe sau nu TVA pe factura, tinand cont ca ambele sunt platitoare de TVA in tarile respective, pentru evitarea dublei impuneri?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 17:01, 19 Martie 2009
vio38 a scris:

Cum factureaza o firma cu sediul in Romania o prestare de serviciu catre o societate dintr-o tara a a UE, pentru un serviciu prestat aici in tara? Se percepe sau nu TVA pe factura, tinand cont ca ambele sunt platitoare de TVA in tarile respective, pentru evitarea dublei impuneri?
Multumesc!


Prestarea de servicii catre o persoana juridica dintr-un alt stat membru, se factureaza fara TVA- taxare inversa.
Cat despre dubla impunere aceasta nu are nici o legatura cu TVA-ul.
Se factureaza cu tva-ul tarii in care s-a prestat efectiv serviciul.Se factureaza cu tva 19%.
Daca firma din Romania este o persoana inregistrata si stabilita in Romania, locul prestarii este Romania.Locul prestării de servicii
ART. 133
(1) Locul prestării de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legatura cu bunurile imobile;
Deci este impozabila in Romania cu tva romanesc.
Persoana obligata la plata TVA este:
a) prestatorul, ca regula generala – in acest caz va emite o factura cu TVA din Romania
b) beneficiarul (persoana impozabila sau juridica neimpozabila), in cazul in care acesta este persoana impozabila sau juridica neimpozabila, stabilita in Romania sau nestabilita, dar inregistrata in Romania prin reprezentant fiscal, iar prestatorul este o persoana impozabila care nu este stabilita si nici inregistrata in scop de TVA (conform art. 153 din Codul fiscal) in Romania - in acest caz beneficiarul va primi o factura de la prestator (in cazul in care prestatorul este inregistrat in scop de TVA in UE factura va fi fara TVA – neimpozabila in statul prestatorului, regula care, in principiu, se aplica si in cazul prestatorilor din state non UE), va determina TVA (aplicand cota din Romania aferenta prestarii de servicii) aferenta valorii facturii si va derula operatiunile privind TVA conform legislatiei din Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare servicii intracomunitare STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua Societate neplatitoare de tva, neinscrisa in Registrul Operatorilor intracomunitari factureaza servicii la o societate din UE (societatea ... (vezi toată discuția)
Va rog, o clarificare pentru taxarea tva ! timtheone timtheone Am cautat pe foarte multe site-uri si forum-uri dar nu am gasit nicaieri ceva concret, care sa zica clar DA sau NU. Problema este in felul urmator: O persoana ... (vezi toată discuția)
Facturi cu si fara tva loat loat Buna, Am o intrebare la care as dori un raspuns de la cineva, ca raspunsurile de la diferiti\\"specialisti\\" m-au indus in eroare. Iata faptele. Am ... (vezi toată discuția)