avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj pe timpul facultatii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj pe timpul facultatii

Buna... am primit somaj pe timpul facultatii timp de 2 luni... exista vreo proceedura legala prin care pot inapoia acesti bani? ....si daca da ...exista vreo sansa sa ma aleg cu un dosar penal?...iar in cazul in care voi restitui acesti bani... va disparea perioada de "cotizare"?... si-mi vor folosi mai tarziu ca" vechime " acesti ani de facultate?....va multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
wdaw2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:25, 27 August 2013
L76/2002 Art. 47
(1) Sumele platite fara temei legal, cu titlu de indemnizatie de somaj, precum si debitele create in conditiile prezentei legi se recupereaza de la persoanele care le-au primit in mod necuvenit, pe baza deciziilor emise de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care constituie titluri executorii.
(2) Sumele incasate necuvenit cu titlu de indemnizatie de somaj se recupereaza de la beneficiari in termenul general de prescriptie legal.
NU trebuie sa faceti nimic dvs., nu este prevazuta vreo contraventie sau sanctiune penala in cazul dvs.
Anii de facultate -la zi- constituie stagiu de cotizare asimilat la sistemul de asigurari sociale (pensii) la data cand veti indeplini conditiile de pensionare pt limita de varsta.
1. Daca ati beneficiat de indemnizatie de somaj in calitate de salariat concediat nu trebuie sa restituiti indemnizatia de somaj primita in timp ce frecventati cursurile unei unitati de invatamant.

2. - Daca insa ati beneficiat de indemnizatie de somaj in calitate de absolvent atunci era de datoria dvs. sa anuntati Agentia de Somaj ca urmati cursurile unei facultati si v-ar fi incetat plata indemnizatiei de somaj.
- Nu este un caz penal.
- Anuntati Agentia de Somaj si veti restitui sumele primite ca necuvenite.
Va multumesc! amandurora...motivul intrebarii in legatura cu partea de raspundere penala a fost fondat pe urmatoarea stire... "Riscă să li se facă dosare penale pentru fals în acte" de pe mesagerulhunedorean.ro...iar in cazul in care voi restitui contravaloarea ...imi va fi stearsa perioada de somaj de pe "stagiul de cotizare"?
Va multumesc inca o data.... si va urez o zi placuta!
Ultima modificare: Marți, 27 August 2013
wdaw2, utilizator
Bineinteles ca perioada aceea de doua luni nu va mai fi perioada de cotizare la pensie si sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire somaj Claudiu1987 Claudiu1987 Buna ziua, sper sa ma ajutati in urmatoarea problema. In urma cu 2 ani am fost destituit din functia publica pe care o ocupam, datorita disponibilizarilor de ... (vezi toată discuția)
Restituire indemnizatie de somaj incasata necuvenit fulguta fulguta ce pot sa fac in cazul in care sunt pus sa restitui indemnizatia de somaj incasata necuvenit, mentionez ce totul s-a intamplat nevoit m-am angajat dar din ... (vezi toată discuția)
Litigii de munca florin40 florin40 Va salut cu mare respect.As dori si eu un raspuns la urmatoarea problema.Am un proces pe rol cu fostul angajator pentru plata unor drepturi banesti si as dori ... (vezi toată discuția)