avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere verbala (desfacere CIM )
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere verbala (desfacere CIM )

In data de 32 aug.2013 , fiind la munca ,am fost instiintat verbal de catre "sefa mea"ca incepand cu data de 01 sept.2013 , sunt concediat . Motivul : - ineficienta. Dar dupa 12 -14 ore munca /zi (8 ore in CIM) mai poti fi eficient 100%
Din cate stiu eu ,trebuia sa primesc o decizie sau preaviz ,pentru a putea actiona in instanta . Ce pot face in situatia de fata ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:51, 27 August 2013
In primul rand consultati un avocat. In al 2-lea rand, trebuia sa va prezentati la locul de munca si sa anuntati ITM ca sunteti impiedicat sa va desfasurati activitatea. Asa, din pacate, veti fi concediat pt absente nemotivate.
Trebuie sa dati mai multe detalii:
- data la care ati fost angajat
- daca sunteti in perioada de proba
- foarte important tipul contractului individual de munca - pe perioada determinata sau pe perioada nedeterminata
- daca in c.i.m. este trecuta perioada de proba care de obicei incepe de la momentul semnarii contractului
Nu exista concediere verbala. Trebuie sa va prezentati la servici indiferent ce zice seful altfel veti fi pus absent nemotivat. Daca seful va refuza prezenta in incinta firmei, fara sa va emita o decizie in caest sens, atunci puteti chema politia pe a constata si apoi faceti plangere la ITM.
Daca vi s-a comunicat o decizie a angajatorului spuneti ce scrie in ea. Decizia o puteti ataca in instanta dar dupa efectuarea sedintei de informare privind avantajele medierii (nu este obligatorie si medierea in sine)
Ultima modificare: Marți, 27 August 2013
codulmuncii, utilizator
@ tomoiagaioan

Concedierea verbală, dispusa de catre angajator este abuzivă şi ilegală, atat timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevad situatiile cand cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată/determinata , însă cu respectarea formelor legale.

Instiintarea de preaviz nu are nicio reglementare expresa in Codul Muncii. Este posibil sa primiti direct decizia de concediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost concediat prin sms pentru că m-am certat cu o colegă. este legal ce mi se întâmplă? Costel r Costel r Mi sa transmis prin sms de patronul firmei unde lucrez, că sunt concediat motivul fiind o ceartă cu o colegă. Dati-mi un sfat va rog. (vezi toată discuția)
Cum dovedesc prezenta la munca? garetbora garetbora Urgent. Am fost informat de catre firma recrutoare ca pe data de 10 (peste 2 zile) imi inceteaza contractul de munca si ca nu mai trebuie sa ma prezint la ... (vezi toată discuția)
Concediere tavitatavita tavitatavita Am renuntat a ma mai prezenta la munca in urm darii mele afara Verbal, considerand ca om ca mai presusus de demnitatea mea nu exista altceva mai de pret ... (vezi toată discuția)