avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie Fara Preaviz, Nerespectarea normelor de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie Fara Preaviz, Nerespectarea normelor de munca

Buna ziua ! Lucrez in cadrul unei firme ce se ocupa cu activitati de tip "Merchandising" pentru Hypermarket-uri din Bucuresti (sunt angajat ca Merchandiser cu C.I.M. pe perioada nedeterminata) . In contract este precizata "norma intreaga de munca" , ca fiind de 8 ore pe zi/40 de ore pe saptamana. La o simpla discutie cu o persoana de la firma in legatura cu plata orelor suplimentare efectuate in weekend sau acordarea liberelor compensatorii mi s-a spus ca angajatorul nu poate oferi decat o singura zi libera pe saptamana care prin rotatie poate fi in weekend sau in timpul saptamanii si ca nu poate plati orele suplimentare (plateste ziua de weekend la program normal din timpul saptamanii) . Aceasta , mi s-a spus, este oferta lor (verbal , bineinteles) si ca , citez : "este o tara libera, iti poti cauta si in alta parte de lucru , noi asa avem oferta , asta e" .

Asadar doresc sa imi dau demisia FARA preaviz , pe loc (cu toate ca acesta este mentinoat in C.I.M. ca fiind de 20 de zile) pentru motivul prezentat mai sus. Este posibil asa ceva?

Multumesc Anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:34, 27 August 2013
Da, este posibil asa ceva.

În cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă. Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.
In temeiul art. 81 alin. (8) C. muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz si in cazul incalcarii de catre angajator a obligatiilor izvorand din lege sau din contractul colectiv de munca.

Potrivit art.40 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Astfel, incalcarea acestei obligatii va da posibilitatea sa demisionati fara preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz (neindeplinirea obligatiilor contractuale) nae2012 nae2012 Buna seara. As vrea sa menisionez fara preaviz invocand neexecutarea obligatiilor contractuale de catre angajator pe motiv ca in contract scrie ca voi ... (vezi toată discuția)
Demisie vasiliugheorghe vasiliugheorghe daca in contractul de munca este stipulat ca orele suplimentare se platesc sau se echivaleaza in libere iar firma nu respecta contractul,se poate demisiona in ... (vezi toată discuția)
Demisie laidbacklucian laidbacklucian Buna ziua, :D Am nevoie de putin ajutor, sper sa il gasesc aici... B-) Trebuie mentionat ca e primul job in Romania, asa ca nu cunosc deloc legislatia ... (vezi toată discuția)